Онзи ден на 11-ти март леля ми ме поздрави от Италия за рождения ми ден и я попитах как са там, чуват се лоши новини за Италия. Разказа ми как от работа се прибира вкъщи и само пазаруват хранителни стоки. Не излизат по заведения, ресторанти, всичко е затворено. Аз къде на шега, къде на истина й споделих, че от 8 години така си живея в България, все едно има същите мерки и в България. И действително, от както започнах да ходя всеки ден в планината и да спортувам от 2012 година, сигурно съм сядал на заведение няколко пъти, кино и театър не съм посещавал, както и каквито и да било други прояви. По магазини ходя много рядко, само да взема за храна или нужна козметика. Телевизия също не гледам от тогава. Отдал съм се на това, което ми харесва и виждам смисъл, и отделям максимално време за него.

Реших да Ви споделя да не се притеснявате от създалата се ситуация с Корoна вируса и наложените мерки и да не се чудите какво да правите следващия месец, а може и повече. Нека всеки добросъвестно спазва предписанията и изпълнява препоръките да сме изолирани максимално един от друг. Да мислим не само за своите близки, но започнем да мислим за всички нас като едно цяло. Смятам, че сега е едно прекрасно време всеки да осъзнае живота си, как е живял досега, как се е чувствал, какво е постигнал и какво не. Иска ли да промени нещо в живота си, какво е важно за него и точно сега е моментът да започне. Уплътнете по най-добрия за Вас начин времето си. Правете това, което винаги сте искали, но не сте имали време или друга пречка.

Моите планове също се промениха от създалата се обстановка. След 2 седмици трябваше да замина за експедиция на Шиша Пангма в Тибет, но границите са затворени и пролетта няма да има експедиции както в Непал, така и в Китай. Свикнах да приемам обстоятелствата и да вярвам, че са за добро и искат да ни покажат нещо. Никога нищо не се случва случайно, а да ни подскаже нещо. Върховете са си там и ако е писано някой ден, пак ще ида.

От миналата година предчувствах, че ще се случи нещо на планетата, за да се замислят хората как живеят и да се замислят повече за опазване на нашата прекрасна природа, без която не можем да съществуваме. Мислех, че ще е нещо много голямо, сериозно и ще загиват стотици милиони хора. Планетата обаче ни обича и ни даде възможно най-малкото „зло“ с много малко жертви, но въпреки това да се замислим. Повярвайте ми, планетата има възможност да предизвика много големи природни катастрофи и дори заличаване на целия човешки род. Тогава този вирус ще ни се струва като летен дъжд. Земетресения, вулкани, урагани, наводнения, пожари са само една малка част, която може да ни заличи от лицето на Земята. Така че да сме силно благодарни, че този вирус е най-малкото, но така нужно необходимо зло, за да започнем да мислим, да се променим, да разберем какво е важно и какво правим на тази планета.

Не мога да не споделя и за директната положителната част от този вирус, благодарение на който за първи път от десетилетия въздухът над Китай се изчисти. Спряха стотици полети по света, които замърсяват околната среда. Хората се замислиха колко е важно здравето им. Да, но освен здравето на хората е важно и здравето на планетата. Милата ни, прекрасна планета си отдъхна и пое глътка свеж въздух. Ние не може да сме здрави, ако планетата е замърсена и болна. Ние сме много тясно свързани с природата и от нея зависи и нашето съществуване. Дано хората се замислят, че не е важно да се пътува като муха без глава без особена причина по земното кълбо. Не е нужно да трупаш вещи, дрехи, принадлежности. Няма нужда от скъпи хобита. Не е нужно да ставаш мега богат, много хора ще обеднеят, особено богатите. Борсите се сринаха, цените на ценните метали и петрола падат. Остава ни само здравето и да продължим живота си. Толкова малко ни е нужно за да водим един смислен и здравословен живот без лукс, показност, лъжи и изчерпване на природните ресурси и да направим от планетата едно бунище. От 20 години силно се вълнувам от темата с опазване на природата при условия на силно увеличаване на човешката популация. Посетих много държави, райони, култури, религии и установих че общото е, как всеки търси по-лесен живот и бързо забогатяване, без да се замисля за природата. Но по този начин ще стигнем много бързо до края, защото планетата не се стопанисва устойчиво. А замърсяването е достигнало много висока степен. Така че нека всеки се замисли как живее и с какво би могъл да допринесе за опазване на природата от замърсяване, а защо не и за възстановяване на така важните и ценни естествени екосистеми. Аз се убедих, че човек може да води много обикновен и прост начин на живот, без да му липсва нищо и да се чувства щастлив и балансиран. Сигурен съм, че много хора го желаят и ще успеят. Нека желанията ни за печалби и забогатяване отстъпят място на здравия разум и си намалим производствата и консумацията в името да постигнем балансирано и устойчиво стопанисване на природните ресурси.

Опитвам се да си намаля колкото е възможно вредния отпечатък върху природата и да покажа, че има и други начини да живеем разумно, да сме здрави и щастливи.
Така че нека извлечем максимална поука и полза от създалата се епидемия и всеки поеме своя отговорен път. За вируса няма бедни и богати, всички сме равни и уязвими. Ще загинат още много хора, ще загубят близките си. Други ще обеднеят. Но знайте, че човешкият живот е много кратък и ние сме тук само за изключително кратък период от време, а нанесохме много тежки и необратими щети на нашата планета. Изчезнаха стотици животински, водни и растителни видове. Милиарди животни се изяждат всяка година, като се гледат умишлено за производство на месо. Няма как всичко това да продължава до безкрай. От 14 години не консумирам месо и смея да твърдя, че на никой човек на тази планета не му е нужно, за да живее пълноценно и да е здрав. Само да не е ескимос и да няма нищо друго за хранене. Който желае може да пробва как ще му се отрази липсата на месо в менюто му. Но да знае, че това ще се отрази изключително благоприятно върху неговото здраве и психика, както и върху опазването на природата и не на последно място върху неговата карма. Темата с убийствата на животни е много голяма и много сериозна. Те са живи същества като нас – мислят, чувстват и обичат!

Не е нужно никой да пътува по няколко пъти в годината до близки и далечни страни, независимо по какви причини си е наумил. Не е нужно да се храниш с плодове, зеленчук и храни от другия край на света. Няма нужда да караш голяма кола, която замърсява и харчи повече гориво. Вземи си колело и се придвижвай с него в градски, а дори и извън градски условия. Няма нужда да имаш по 50 чифта обувки като стоножка и 5 гардероба дрехи, които рядко обличаш. Не купувай вещи, които не ти трябват. Използвай максимално всички практики за използване на възобновяеми енергийни източници за нуждите на дома си, работата си и живота си като цяло.
Започни да събираш отпадъците си разделно и да предаваш, което може за рециклиране, а биологичните отпадъци ги компостирай или предай за компостиране.
Храни се по-малко, но с качествена и полезна храна. Пробвай да си засадиш твоя градинка и сам да си отгледаш плодно дръвче. Спортувай и отделяй време за тялото си, психиката си, близките си, семейството си и за твоята духовна култура. Вярвай в Бог, в доброто и бъди смирен. Живей пълноценно в хармония със себе си и природата. Опознай природата как функционира и я пази за следващите поколения след нас. Никога не забравяй, че сме тук само за един миг от вечността и не трябва да нарушаваш природния ритъм на планетата. Нищо не можем да вземем с нас когато дойде време да си тръгнем, но може да оставим нематериални, духовни, културни и морални наследства, които ще бъдат важни за следващите поколения. Бъди винаги за пример с делата си.

Развивай се и еволюирай, променяй се към по-добро всеки ден. Всичко зависи единствено и само от теб. Не допускай да бъдеш част от ограбването на природата.
Нека Корона вируса бъде причината да променим мисленето и действията си към по-добро и да живеем в баланс с природата. Ние сме неразделна част от природата и трябва да се грижим за нея! Не вземай повече отколкото ти трябва и давай повече от себе си.
Нека бъдем задружни и само заедно ще успеем!

Ваш Атанас Скатов