Project Avatar 1051x700
Увод

Да мечтаеш означава да бъдеш дързък, смел, безстрашен, разумен и най-​вече да вярваш в себе си. Да имаш ясна визия, защо искаш да осъществиш тази мечта, защо е важно за теб, защо е важно за останалите хора, защо е важно за планетата, за природата и света като цяло. Разликата от това да имаш мечта и това да сбъднеш тази мечта зависи от силата на духът ти– вярата в теб, колко силно искаш да постигнеш тази мечта и какъв труд би положил за да се осъществи. Тази божествена Сила на духът движи нас към нови хоризонти, както и цялото човечество.

Аз се казвам Атанас Скатов и съм роден на 11.03.1978 г. в гр. Сливен. По образование– инженер-​агроном по Растителна защита– Магистърска степен в Аграрен университет – Пловдив. През 2005 г. защитих докторат и бях удостоен с академична степен „Доктор“ на селскостопанските науки от Хумболдт университет – Берлин, Германия. Работил съм като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия.

От няколко години провеждам един експеримент с мен и тук ще Ви разкажа на кратко за него. Нямам претенции, че всичко което правя е правилно и трябва всички да ме последват. Дори напротив, радвам се на критики и дискусии, понеже тогава се доближаваме по-​близо до истината. Света се променя всеки ден, както и ние самите се променяме и нищо не може да бъде крайно като изказване и действия.Важно е човек да има правилната информация и сам да вземе решение.

Експеримента представлява тестване на човешкия организъм при висока степен на физическа и психическа натовареност без употреба на храна от животински произход. Най-​важно е да разбера дали този режим на хранене е подходящ за нас хората, защото по този начин ще можем да намалим значително и дори преустановим консумацията на животни, което е свързано не само с много предимства и ползи за здравето на човека, но тук става въпрос да предпазим планетата от глобално замърсяване и намиране на изход с изхранването на постоянно увеличаващата се популация от хора на планетата Земя. Селскостопанските площи, върху които отглеждаме нашата храна и тази на животните с които се храним, са ограничени и въпреки че се създават нови селскостопански площи в някои райони, то в други тези площи се урбанизират и преминават в друг статут на ползване, най-​вече промишлен и жилищен. Така или иначе селскостопанските площи не могат да нарастват безкрайно, ограничени са. Населението обаче може да нараства докато има с какво да се изхранва. По-​голямата част от селскостопански площи и пасища са за храна на животните. Ако се намали консумацията на месо и животинска продукция, ще има много повече площи за растителна храна за хората и така населението на земята може да нараства двойно повече. Другият много важен факт е, че промишленото гледане на животни е много голям замърсител на планетата. Разрушаването на озоновият слой се дължи най-​вече на метана, който се отделя от храносмилателната система на животните. По данни на ООН дела на парниковите газове при отглеждането на животни е около 50%. На планета се отглеждат и изяждат годишно милиарди животни, които консумират 23 от питейната вода и допринасят за замърсяване на водите и цялата планета. Също така за да се задоволи пазара на месо и животински продукти все повече гори и джунгли се превръщат в пасища или се използват за нуждите на животновъдството. Този отрасъл се превръща в най-​големият консуматор на питейна вода и използване на природните ресурси. Изтребването и експлоатирането на животните от човека е друга важна тема, която в момента не искам да коментирам. Тази планета е убежище за всички животински видове и човека и всеки трябва да има равен шанс да живее на нея без да бъде отглеждан за консумация от човека. За мен е много важно всеки да се храни според вътрешните си убеждения, морал и ценностна система.

За целите на експеримента от началото на 2012 г. изключих от менюто си всякаква животинската храна, с изключение на плелния мед, но от 1 Май 2015 г. спрях и него. Доста преди това, от януари 2007 г. бях спрял консумацията на животинско месо (от декември 2009 г. и това на риба).

За да тествам организма си физичеки и психически избрах планинарството и височинния алпинизм, защото те изискват силна физика и психика и предприех първия си подпроект– „SE7EN SUM­MITS VEGAN“,в последствие и втория подпроект– „Speed x 14 x 8000 x Vegan”, за които може да намерите повече информация по – надолу. За мен планината е нещо много специално, където открих всичко от което имам нужда. Там се чувствам свободен, балансиран, в комфорт със себе си и мога да размишлявам върху всичко, което ме вълнува и да намеря отговори на въпросите, които си задавам. Вярвам, че не само на мен планината помага да се чувствам добре, да ме зарежда с енергия и да ме учи, а и на много други хора. Затова мога само да препоръчам на тези които още не са се докоснали до магията на планината, а имат желание, просто да го направят. Един поход, малък преход.…ако им хареса да продължат. Ако не е тяхното място, просто да намерят своето място. Всеки има свое място на планетата, където се чувства добре, балансиран и в хармония със себе си и заобграждащата го среда.

До лятото на 2010 г. не извършвах почти никаква физическа активност, последно се бях занимавал със спорт през 90-​те години, докато бях ученик. За мен е важно да покажа, как един обикновен човек, който никога не е спортувал и няма треньори, водачи, учители, мениджъри и опит в планината, може да постигне желаните резултати докато консумира изцяло храна, която не е с животински произход. От 01 Януари 2012 година започнах тренировки и подготовката за изкачване на едни от най – високите върхове на нашата планета. Тренировките се провеждат както в България, така и в чужбина. Започнах тренировки с бързо планинско ходене с лека или тежка раница, бягане, колоездене и йога, а в последствие включих плуване и катерене.

С оглед да следя физическото си състояние се подлагам на подробни медицински и лабораторни изследвания няколко пъти в годината. Допълнително водя дневник с описание на физическата натовареност, консумираната храна по вид и количество и други важни подробности.

Цели на проекта

Целта ми е да покажа на повече хора, че има и друг начин на живот освен най-​разпространения. Че след като човек, който никога не е спортувал преди, може да се справи с едно от най-​големите натоварвания – височинния алпинизъм, значи и без животински продукти се живее пълноценно. Зад всичко това прозира Силата на духа и неограничените човешки възможности.

Основната цел на настоящия проект е, да се провери не само дали липсата на животинска храна в менюто на човека ще се отрази неблагоприятно на неговите физически и психически качества, а и да се провери дали без консумация на храна с животински произход, човешкият организъм може да постигне високи физически и психически резултати.

Друга цел на проекта е, да се покаже че няма невъзможни неща и всичко е постижимо, ако вярваш в него и положиш необходимият труд за това. Да изследваме собственото си тяло и да открием кое е най-​добре за него, като се опитаме максимално да опазваме околната среда и да живеем в хармония със себе си и природата. Да вярваме в себе си и в силата на нашите възможности.

Да търся границите на човешките възможности и границите на вегана, които са пряко свързани със Силата на духът и вярата в неограничените възможности, са мой основен приоритет. Всичко първо трябва да се случи в главата и да повярваме в него и след това да го приложим и на практика.

SE7EN SUMMITS VEGAN
SE7ENSUMMITSVEGAN

Начало на проекта01.01.2013г.

Край на проекта20.06.2017г.

Цели на подпроекта:

– Изкачване на най – високите върхове на всеки от седемте континента на Земята (за първи път от веган);

– Изкачване на връх Еверест от веган (за първи път в света);

Първоначална подготовка:

За да вляза в спортна форма и да се подготвя физически и психически за континенталните първенци участвах през 2012 година:

– Първо място на „24-​часов маратон по планинско колоездене“ с партньора си;

– Трето място на велорали купа „Мургаш” – планинско колоездене, 63 км, с +2500 денивелация с партньора си;

– Преминаване на Ком — Емине за трети път;

– 100 км. планинско ходене „Алеко“ за 17 часа;

– Обиколка на Витоша 100 км. с колело за 5 часа и 27 минути;

– Скоростно качване на седемте първенци на България за 5 дни;

– Седмо място в ХСо Адвенчър Къп 2012 г.: (256 км, 3 дни, 7 дисциплини);

– Солово достигане на 6900 м. височина на връх Ленин — 7132 м., Памир;

– Изкачване на първенеца на Германия вр. Цугшпидце — 2962 м. от Гармиш-​Партенкирхен, 25 км., + 2570 м. за 6 часа и връщане същия ден (50 км за 11 часа)

Резултати на подпроект 1:

• Изкачване на първенеца на Африка връх Ухуру — 5895 м. на 10.01.2013 г;

• Изкачване на първенеца на Европа връх Елбрус — 5642 м. на 06.07.2013 г.;

• Солово изкачване на първенеца на Южна Америка връх Аконкагуа – 6962 м. на 04.01.2014 г. за 51 часа от входа на парка до върха и общо време на експедицията 72 часа.

• Изкачване на най-​високия връх на планетата — Еверест 8848м на 24.05.2014 г. и слизане до лагер АВС 6440 м в същия ден; Първият веган в света изкачил връх Еверест.

• Изкачване на най-​високия връх на Австралия и Океания– Карстенц пирамид 4884м. на остров Нова Гвинея на 19.112014г.;

• Изкачване на най-​високия връх на Антарктида– Винсън Масив, 4892м. на 22.12.2014г;

С изкачването на връх Винсън Масив на 22 декември 2014г са преодолени 6 континентални първенци– на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и на Антарктида за по-​малко от 2 години.

• Изкачване на най-​високия връх на Северна Америка– Денали, 6194м. на 20.06.2017г;

С изкачването на връх Денали на 20 юни 2017 година Атанас Скатов приключи успешно първият си проект с изкачване на Седемте континентални първенци. С това той стана първия българин и първия веган в света с такова постижение.

Speed x 14 x 8000 x Vegan
14x8000xVegan

Начало на проекта01.09.2015г.

Край на проекта31.12.2020г.

История на изкачването на 14-​те най-​високи върха на нашата планета:

Първият човек, осъществил този проект е Райнхолд Меснер през 1988г. Били са му нужни 18 години, за да изкачи всичките 14 върха без използване на изкуствен кислород. За тези 27 години успяват общо 34 човека към днешна дата да стъпят на всичките 14 върха, между които има и 3 жени. От тези 34 човека 14 не са използвали изкуствен кислород при изкачванията. Най-​бързото изкачване на 14-​те върха до момента е осъществено за 8 години. За изкачване на всеки един от тези върхове е нужна много добра физическа и психическа подготовка, както и заплащане на такса за върха и включване в експедиция. За изкачване на всичките върхове са нужни огромни средства и то при положение че бъдат изкачвани от първи опит, което досега не се е случило с нито един алпинист, успял да завърши проекта си.

Цели на подпроект 2:

1. Изкачване на 14-​те осем хилядници от веган; (за първи път в света)

2. Изкачване на 4-​ри осем хилядника в един сезон за 100 дни; (за първи път в света)

3. Изкачване на 14 осем хилядника за по-​малко от 6 години или колкото може по-​бързо от веган, за да се натовари тялото на възможно максимална степен. (за първи път в света)

Всички набелязани цели не са постигани досега дори и от човек с общ „нормален“ режим на хранене и професионална алпийска подготовка.

Временни резултати на подпроект 2

– На 01.10.2015г, в 5.50 часа непалско време достигнах успешно връх Манаслу, 8165м в Хималаите, като това е първата експедиция от подпроект 2.

– През месец май на 2016г участвах в 3 експедиции на върхове над 8000 метра, и успях успешно да изкача връх Аннапурна (8091м) на 1 май, връх Макалу (8483м) на 23 май и да достигна под връх Дхаулагири до 7900м (върха е 8170м) на 15 май. Като връх Дхаулагири и Макалу са атакувани в алпийски стил в рамките на няколко дни. Цялата експедиция на Макалу е проведена едва за 4 дни и няма данни за по-​бърза експедиция в света на Макалу.

– Две седмици след като се завърнах от 80 дневната тройна експедиция в Непал, заминах за Пакистан, където се включих в експедиция за изкачване на Гашербрум 1 и Гашербрум 2. За мен е важно да търся границите на вегана като натоварвам физиката и психиката си на максимална степен. След близо един месец престой за аклиматизация на Базовия лагер на Гашербрум, на 21-​ви юли се отправих към Лагер 1 и атака към Гашербрум 2, но на 22-​ри юли валя 26часа сняг без прекъсване и натрупания сняг не ми позволи да атакувам върха. На 23ти юли Скатов слязох в Базов лагер и взех решение да преустановя експедицията.

Така за 2016 година успях да взема участие в 4 експедиции над 8000 метра, което не е правено от друг веган в света, както и от друг българин.

2015 Манаслу 8165m Хималаи Непал Първи веган в света
2016 Анапурна I 8091m Хималаи Непал Първи веган в света
2016 Дхаулагири 8172m Хималаи Непал Достигане до 7900м на Дхаулагири, алпийски стил
2016 Макалу 8485m Хималаи Непал Първи веган в света/​Експедиция само за 4 дни в алпийски стил
2016 Гашербрум II 8035m Каракорум Пакистан Достигане до 6350м на Гашербрум II
2017 Лхотце 8516m Хималаи Непал Първи веган
2017 Еверест юг 8848m Хималаи Непал Първи веган за втори път на Еверест
2018 Чо Ою 8201m Хималаи Китай Първи веган соло без О2
2019 Кангчендзьонга 8586m Хималаи Непал Първи веган
2019 Гашербрум I 8068m Каракорум Пакистан Двата върха Гашербрум за 6 дена, без Шерпи
2019 Гашербрум II 8035m Каракорум Пакистан Двата върха Гашербрум за 6 дена, без Шерпи
2019 Дхаулагири 8167m Хималаи Непал Четвърти осемхилядник за 2019 г.
All-Partners-2020
Изводи и заключение

Вече повече от 5 години съм на веган диета и смея да твърдя, че за сега се чувствам много добре и на този етап нямам намерение да променям режима си на хранене. Единствено се запознавам с нови растителни храни, както и комбинации между тях, така че да обогатя менюто си. От друга страна някои лекари са на мнение че, в момента организма ми консумира запасите в тялото ми и след 5-​тата или 6–​тата година като веган, в организма ми ще настъпят усложнения в здравословното ми състояние. Уважавам мнението на лекарите, но за мен е много по-​важно сам да проверя как ще функционира организма ми за напред. Разбира се, както вече казах, всичко това е един експеримент и винаги може да се промени нещо, ако се наложи.

Регулярните медицински прегледи, които си правя, не показват нищо смущаващо. Нивата на витамин B12и калции са в нормата, единствено съдържанието на желязо и билирубин са с леко завишени стойности. За да поддържам нивото на В12 в норма, два пъти в годината, за по три месеца, примемам B12 под формата на таблетки.

За 20142015 и 2016 година съм направил презентации в различни градове на България-​Сливен, Русе, Пловдив, София, Варна, Мездра, Враца, Козлодуй, Стара Загора, Бургас, Хасково и други. Моят пример продължава да увлича младите, хора, обичащи планината и здравословния начин на живот и всички тези мечтатели, които вярват в себе си, искат да намерят себе си и чрез моя пример аз показвам нагледно реализирането на промяната към която те се стремят.

Нека се замислим върху животновъдството, какво ни дава и какво ни отнема. За мен е важно всички хора да имат информация за храната, особено от животински произход и до какво води нейното производство. Как е стигнала животинската храна до трапезата и какво е предизвикала. Тогава вече може всеки сам да реши с какво да се храни и как да живее на тази планета през краткия си земен път.

Ако този режим на хранене без храна от животински произход е подходящ за най-​натоварващата тялото и психиката дейност — височинният алпинизъм, значи може спокойно хората да живеят само с растителна храна. Дори само намаляването на консумацията на месо, риба, мляко, сирене и яйца на половина, ще доведе до намаляване на половина на вредният въглероден отпечатък от животновъдството върху планетата, както и половината площи за отглеждане на храна за животните, може да бъдат залесени с гори или използвани за отглеждане на растителна храна за човека.

Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-​вече екосистемите с огромните и многобройни ферми за отглеждане на животни. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета и искам това, което аз виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същият шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа. Просто нека всички се опитаме да живеем колкото може природосъобразно и се опитваме с елементарни неща да предпазваме нашата планета от замърсяване. Не може човек да се нарича и да се мисли за природо-​защитник ако консумира храна от животински произход.

Трябва да се върнем отново към Майката-​природа. Тя ни учи на много неща и ни дава отговори на въпросите. Трябва да пазим природата, защото ще я загубим!