Еко експедиция Дхаулагири 2019

Алпинистът Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година.

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година – вр. Дхаулагири в Непал и подобри националния рекорд до момента (3 върха за една година). С височината си от 8167 м., Бялата планина (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.
На 3 октомрви в 11:56 българско време Скатов изпрати съобщение от СПОТ устройството си (тракер), че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил почти 19 часа…
Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали 7 човека. Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Вр. Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов, който успя да постигне в рамките на под 150 дни, след като изкачи по-рано на 15 май вр. Канчендзьонга и след това през юли вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника (вр. Еверест е качвал 2 пъти).

През 2017 г. алпинистът успя да стане и първият българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най-високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпинистът Скатов иска да алармира обществеността за опастностите, които глобалното затопляне носи на човечеството. Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и с наградата “Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.

Еко-експедиция Дхаулагири се осъществява с финансовата подкрепа на Генералния Спонсор “Пайп Систем”,
както и на спонсорите: Община Варна, NBS Maritime, Клиника “Ралев Дентал” и магазини “Sport Box” и АLPI.
Скъпи приятели, фенове, симпатизанти,

Трябва да се върнем отново към Майката-​природа. Тя ни дава живот, храни нас и нашите деца и трябва да я опазим да го прави и за нашите внуци и поколенията след нас.

Нека заедно да направим света едно по-​добро място за живеене! Нека в това място сбъдваме мечтите си с лекота. Нека повярваме в силите си и сътворим нашето бъдеще чрез нашите мисли и действия днес!

Който желае може да направи своя финансов принос с каквато сума е по силите му по изброените по-​долу начини или да сподели този текст, за да достигне до повече хора.

1Дарение чрез Pay­Pal:

drskatov@gmail.com

2Дарение към Планински клуб Чомолунгма, организатор на експедициите на Атанас Скатов:

Банкова сметка:

IBAN BG31CREX92601055145401

Токуда Банк АД,

Сдружение ПК „Чомолунгма“

3Дарение по сметка на Атанас Скатов:

Банкова сметка:

Уникредит Булбанк, IBANBG75UNCR70001521430722

Атанас Скатов

4Наложен платеж чрез Еконт:

Атанас Георгиев Скатов

Офис на Еконт, Аксаков гр. Сливен