Ножът е до кокала!

Преди една седмица се завърнах от последната си експедиция в Каракорум, Пакистан. Видях неща, за които знаех от години че се случват, но не очаквах че за толкова кратко време може да има такава промяна. Сега ще се опитам да Ви разкажа подробно какво точно видях и какво ме притеснява вече 20 години.
За да достигнем до базов лагер на двата осемхилядника, които изкачих през юли 2019 (Гашербрум 1 и Гашербрум 2), се върви около 110 км от последното населено място Асколе (2900м) до базов лагер (5050м). През лятото на 2016 година бях на същата експедиция и вече го бях вървял този трек до базов лагер. Първите два дни от трекинга се върви покрай река Балторо до лагер Пайо (3600м). Малко след лагер Пайо започва и самият ледник Балторо и се върви все върху него. Следващият лагер е Кубурце, по принцип тук само обядваме и продължаваме към лагер Урдукас за нощувка. Преди лагер Кубурце през 2016 година имаше едно огромно ледниково езеро, което заобикаляхме повече от час и половина. Много голямо езеро. Тази година като стигнах това езеро, се оказа че е останало малко вода в него и дори не сме го заобикаляли, защото нямаше нужда. Това беше първото нещо, което ми направи силно впечатление, че ледника се е променил силно, намалял е и това езеро е изтекло. Намерих снимки в архива си от 2016 на същото място и се вижда на снимката колко е било голямо езерото. Качвам и актуална снимка от 2019 година за сравнение. Макар и от години да знам за затоплянето на нашата планета и промяна на климата, когато го видиш с очите си за толкова кратко време и в такива големи размери, разбираш че всичко е истина с промяната на климата и не се знае още колко време ни остава до глобалната екологична катастрофа.
Последната зима беше паднало изключително голямо количество сняг в Каракорум, което беше и нашия голям шанс за върховете Гашербрум 1 и 2. Защото между базов лагер и лагер 1 (и двата лагера са общи за двата върха) се намира ледникът Гашербрум, който е с много цепнатини и огромни ледени блокове. Още през 2016 година беше много опасно преминаването през този ледник. А на отиване към базов лагер на Конкордия трябваше да останем 2-3 дена, защото имаше много сняг и не можеше да се премине. А товарни животни започнаха да преминават едва след 3 седмици, като се разтопи снега. Благодарение на този голям сняг тази година успяхме първите няколко пъти да преминаваме през ледника до лагер 1, както и до лагерите 2 и 3 на двата върха, защото големия сняг запушва цепнатините и преминаваме успешно. Съответно и да изкачим двата върха, защото от затоплянето на климата са се отворили големи цепнатини, също така и над лагер 1 е по-безопасно и по-лесно когато има повече сняг. Преди години се е смятало, че връх Гашербрум 2 е най-лесният осем хилядник за изкачване, когато е било много по-сигурно и по-лесно изкачването му. След затопляне на климата и отварянето на цепнатините, както и пътя до лагер 2, може би вече не само не е най-лесният, но вече е изключително труден и опасен за изкачване, особено след още малко време, когато не остане сняг и лед по склоновете му ще бъде още по-трудно.
Щастлив съм че планината ме допусна и успях да стигна до върховете и на двата гиганта и то без да съм част от комерсиална експедиция, а сам. Но не за това пиша в момента. Цялата експедиция е описана подробно в дневник и живот и здраве някой ден ще бъде и той публикуван, както всички мои дневници до момента. Силно съм притеснен от факта, че всички прогнози за затопляне на планетата се сбъдват и то много по-силно от предсказанията. Освен че ледникът намалява всяка година и милиони тонове вода изтичат в реките, на слизане към Асколе след експедицията течаха много по-големи количества вода от затопляне на времето, отколкото е нормално в тази част и по това време на годината. Успях все пак да стигна Асколе, като два пъти влизах в реката до кръста, за да я прекося. От Асколе хванах джип към Скарду, но само след 15 минути стигнахме до място, където реката беше разрушила пътя и се наложи да се върнем в Асколе за нощувка. По принцип след 15 часа се вдига рязко нивото на ледниковите реки до полунощ и отново пада нивото като замръзнат ледниците през нощта. И така всеки ден през летото. Обаче тази година пътя беше разрушен на две места, а реката не можете и да си представите с каква сила и количество е. Снимах с камерата и се надявам да успея да направя филм за експедициите ми от тази година и да видите и реките в какво състояние са. В Асколе говорих с възрастни хора и ги питах дали всяка година водата разрушава пътищата. Увериха ме, че толкова много вода за първи път виждат и с такава сила да разрушава. Притесних се много, явно със затоплянето все повече се топят ледовете и изтичат в реките.
Преди 20 години за първи път разбрах за проблема с парниковите газове и затоплянето на планетата. Основно метан произвеждат селскостопанските животни от храносмилането си. От тогава ме вълнува силно и въпроса за изхранването на населението, което се увеличава с много голяма скорост, а селскостопанските площи са ограничени и повечето площи са за изхранване на животните. Като едно от решенията на този нарастващ проблем е преминаването на растителна диета или поне намаляване на животинските храни. Затова вече 7,5 години съм на растителна диета, защото вярвам че по този начин се намалява вредния ми отпечатък върху природата. През последните няколко дни, от както имам отново интернет, чета статии как еколози, природозащитни организации и други алармират колко бързо се топят ледниците в Европа и около Европа и колко милиарда тона лед са се стопили за няколко дни на различни места. Мисля че дойде моментът, в който повече хора трябва да се замислят как живеят и с какво допринасят за опазване на природната среда и обратно с какво вредят на нашата планета. Ние сме за много кратко на тази планета, но нанасяме много сериозни щети в последно време на околната срреда. Само за последните 70 години сме изчерпали природни ресурси, колкото за хиляда години преди това, а замърсяването на околната среда е неизмеримо с нито една епоха и време. Трябва да се вземат спешни мерки и най-вече всеки да даде своя собствен принос, защото само заедно ще можем да възстановим баланса в природата.
Не мога да не Ви кажа и за друго мое голямо притеснение, а именно за изсичането на горите в България. За това говоря от 2012 година и там проблемът вече е много по-сериозен, отколкото предполагате. Живея в Сливен и когато съм си в родния град, всеки ден съм в планината. През последните 8 години имах възможност да наблюдавам целия процес на системно унищожаване на вековните гори над Сливен. Мога да Ви уверя, че всяка година освен че намаляват горите с огромен темп, се загуби и голяма част от водата в планината. На много горски чешми вече няма вода. Което е естествен процес, след изсичане на горите, водата се изгубва. Проблемът е, че изсичането продължава с голям темп и ще дойде моментът, в който ще изчезне планинската вода и язовира от който пием вода (Асеновец) няма да може да покрива нуждите на населението от питейна вода. Сигурен съм, че това не е само проблем над Сливен, а в цялата страна. Защото във всички планини на България се води усилена сеч, все едно е задължително да изсечем всички дървета, колкото се може по-бързо. Дърветата не са наш враг да бъдат унищожени, а напротив. Дават кислород, пазят от ерозия скатовете, задържат водата, изпомпват вода от земните недра и още много други важни предимства за околната среда. Изсичането на горите в България с този висок темп е много голяма грешка на политиците, че допускат това да се случи и не вземат никакви мерки повече от 20 години. В цял свят се ограничава сечта на горите и се набляга на засаждането на големи количества дървета. Само в България продължава сечта на вековни гори в Европа и износ на дървесина за втори и трети страни. До кога скъпи сънародници ще стоим и ще гледаме как политиката в България унищожава не само природата, но и милиони граждани напуснаха родината си, за да могат да оцелеят и намерят прехрана за семействата си? Ние сме временно тук, никой не е вечен, но няма да остане природа за нашите деца, внуци и правнуци. Така че ножът е вече почти стигнал кокала и няма много време. Ако на някой му пука за опазване на природата, да останат гори, да се ограничи замърсяването, да се намалят вредните емисии, то трябва да се действа. И то веднага, защото утре може да бъде късно.

Скъпи приятели,

Атанас Скатов ще даде пресконференция на 30.07.2019 г. от 11.30 в пресклуб “България” с адрес Национален стадион “Васил Левски” – Централен вход, етаж 2.
На нея ще разкаже за трудностите, предизвикателствата и радостта от изкачването на 3 върха над 8000 м. за 63 дни, от които 2 за 6 дни.
Ще чуете как се развива проектът му за изкачването на 14-те осемхилядника на планетата, кога ще тръгва на следваща експедиция и кой е следващият връх, който смята да изкачи.
Ще разкаже и за климатичните промени над 5000 м и кое е по-различното този път от предишни изкачвания.
Заповядайте да чуете вълнуващия му разказ и да зададете своите въпроси на живо.

gasherbrum2019-partners
Скъпи приятели, фенове, симпатизанти,

Всеки ден ме питате: „Кой е следващия връх?“, „Кога заминавам?“ „Есента кой връх ще изкачвам?“ „Какви са ми плановете за новите върхове?“

Благодаря на всички, че сте толкова заинтересовани и следите с интерес развитието на проекта ми. За да не отговарям на всеки поотделно, ще използвам възможността да Ви разкажа в детайли как стоят нещата и какво е актуалното състояние на проекта ми.

За да продължа с втория си проект и да изкача всичките 14 върха над 8000 метра, са необходими финансови средства. Последните 7 години, от 2012 насам, съм посветил на моята кауза да изследвам дали липсата на животинска храна в менюто ми е полезно или вредно за здравето, като се натоварвам на максимална степен както физически, така и психически и затова избрах височинния алпинизъм.

Експериментът представлява тестване на човешкия организъм при висока степен на физическа и психическа натовареност без употреба на храна от животински произход. Най-​важно е да разбера дали този режим на хранене е подходящ за нас хората в дълготраен план, защото по този начин ще можем да намалим значително консумацията на животни, което е свързано не само с много предимства и ползи за здравето на човека. Тук става въпрос да предпазим планетата от глобално замърсяване и намиране на изход с изхранването на постоянно увеличаващата се популация от хора на планетата Земя.

Друга цел на проекта е да изследваме собственото си тяло и да открием кое е най-​добре за него, като се опитаме максимално да опазваме околната среда и да живеем в хармония със себе си и природата. Да вярваме в себе си и в силата на нашите възможности.

Първият ми проект с изкачването на „7-​те континентални първенци“ приключи успешно и станах първия българин с това постижение, както и първия веган в света. От втория ми проект с изкачването на „14-​те осемхилядника“ съм изкачил 6 и остават още 8 върха за финализирането му.

Имам план за тази есен да замина за Хималаите, където са ми останали два върха– Шишапангма и Дхаулагири, които могат да се изкачват и на есен. Тези експедиции са скъпо начинание и не са финансово по силите ми. Благодаря сърдечно на всички, които дариха средства в моята кауза не само последните 2 месеца след връх Чо Ою, но и през последните 5 години. Това са цени без използване на Шерпа и изкуствен кислород, а само за сървиз на базов лагер, което е минимума да участваш в експедиция. В състояние съм да дам отчет за всеки похарчен лев от мен.

Имам огромно желание да завърша и този проект. До момента основно са ми помагали няколко частни фирми от България и Община Сливен, моят роден град.

Правил съм стотици безплатни презентации из цялата страна само, за да мога да поканя повече хора да се докоснат до това, което правя и до магията на планината. Там разказвам за моите експедиции и мотивирам хората да повярват във собствените си сили и да сбъдват мечтите и желанията си. Изключително съм щастлив и много доволен от големия брой хора, които ми пишат всеки ден, как съм променил живота им, как са започнали да спортуват, пеят, танцуват, рисуват, сбъдват мечтите си. Други са спрели да се хранят с месо и животински продукти, замисляйки се за опазването на нашата планета от замърсяване и здравословен начин на живот. Това за мен е най-​големият успех в моя живот– да помагам на хората и да променям живота им в положителна посока!

Тук искам да благодаря на всички, които си закупиха от моите книги. Първата книга вече се изчерпа и са останали единични бройки. От другите две книги също са останали съвсем малко бройки. Всеки ден получавам отзиви за книгите ми и това ме зарежда допълнително с енергия и любов и ми дава сили да продължа напред. Благодаря за големия интерес и за доверието.

Имам желание, сили, вече и голям опит да завърша и втория ми проект. След 16 експедиции по света за 6 години, 8 от тях на върхове над 8000 метра, се чувствам физически и психически подготвен. Тренирам всеки ден всеотдайно и съм се посветил на постигането на тази цел с цялата си душа и сърце. До момента в света едва 39 човека са изкачили всичките 14 върха над 8000метра. България има богат опит в алпинизма и заслужава да има свой представител в тази елитна класация. Готов съм, ако е казала Силата, да стана първия българин изкачил най-​високите върхове на планетата. Нека България се запише в картата на световния алпинизъм и се увенчае с „Хималайската корона“.

За да развея българският флаг на останалите върхове, разчитам на вашата подкрепа. Надявам се, че съм достигнал до вашите сърца. Вярвам в добронамереността на българина и желанието му за успех. Ще се чувствам много вдъхновен и окрилен, ако знам че зад мен стоят голяма част от българите. Нека заедно продължим напред и нагоре към върховете!

За 2019 година е запланувано изкачване на два или три върха над 8000 метра. В зависимост от събраната сума, ще бъде решено колко и кои върхове да бъдат изкачени. Общата сума за успешно изкачване на останалите 8 върха над 8000 метра без използване помощта на Шерпа и изкуствен кислород, възлиза на 77 000 евро. Ще е жалко ако поради липсва на финансови средства се прекрати проекта. Станете съпричастни към тази важна за опазването на нашата планета мисия. Нека бъдещите поколения живеят на едно по-​хубаво място и сбъдват мечтите си с вашата помощ. Бъдете пример за благородство и загриженост за нашия дом– планетата Земя.

Всеки дарил сума над 200 евро ще получи подарък– първите три книги на Атанас Скатов с посвещение и автограф от автора.

Дарител над 500 евро получава трите книги с посвещение и автограф от автора, тениска с логото на проекта, диск с филма на Скатов „ Експериментът Скатов“ и еднодневно изкачване на връх в България по избор с Атанас Скатов.

Спонсор дарил над 1000 евро ще получи активен банер в сайта www​.atanasska​tov​.com в раздел Partners.

Спонсор дарил над 5000 евро ще получи брандиране на екипировката за експедициите през 2019г.

Генерален Спонсор дарил над 20 000 евро на година ще получи цялостно брандиране на екипировката на Атанас Скатов, реклама в книгите, които пише към всяка експедиция и реклама във филмите, които ще бъдат заснети към експедициите.

Трябва да се върнем отново към Майката-​природа. Тя ни дава живот, храни нас и нашите деца и трябва да я опазим да го прави и за нашите внуци и поколенията след нас.

Нека заедно да направим света едно по-​добро място за живеене! Нека в това място сбъдваме мечтите си с лекота. Нека повярваме в силите си и сътворим нашето бъдеще чрез нашите мисли и действия днес!

Който желае може да направи своя финансов принос с каквато сума е по силите му по изброените по-​долу начини или да сподели този текст, за да достигне до повече хора.

1Дарение чрез Pay­Pal:

drskatov@gmail.com

2Дарение към Планински клуб Чомолунгма, организатор на експедициите на Атанас Скатов:

Банкова сметка:

IBAN BG31CREX92601055145401

Токуда Банк АД,

Сдружение ПК „Чомолунгма“

3Дарение по сметка на Атанас Скатов:

Банкова сметка:

Уникредит Булбанк, IBANBG75UNCR70001521430722

Атанас Скатов

4Наложен платеж чрез Еконт:

Атанас Георгиев Скатов

Офис на Еконт, Аксаков гр. Сливен