Тази сутрин видях случайно до прегъвката на коляното си съвсем малка черна точка. Познах кърлежа, имам една карта за вадене на кърлежи и въпреки, че беше влезнал почти целия в крака ми, го извадих с картата за вадене на кърлежи и въртене обратно на часовниковата стрелка. Който ходи в планината или по тревни площи е изложен на тази опасност. Не че е кой знае каква голяма опасност. Много малко от кърлежите са болни, а вероятността да се заразиш от тежките болести, които се пренасят посредством тях, е много малка. Въпреки това я има и трябва всеки път след като сме били сред природата, да се изследваме сериозно, особено на сгъвките, където обичат да застават. Дори препоръчвам някой друг да ви огледа обстойно, разбира се, трябва да сте абсолютно гол. Особено обичат скритите места.

Особено е важно кърлежът да бъде отстранен до 24 часа, защото дори и да е болен от Борелоза или Лаймска треска, му трябват поне 24 часа за да предаде бактериите. Така, че всеки път веднага след разходка се преглеждайте основно. За да намалите риска носете дълги панталони и блузи или ризи с дълъг ръкав, както и да са светли на цвят. Има също и репелентни видове спрей, които може да нанесете върху дрехите си преди да тръгнете на разходка сред природата.
Кърлежът може да се извади и с пинсета. Когато отстраните кърлежа, веднага дезинфекцирайте мястото и може да съхраните кърлежа за евентуално изследване. През следващите 7 дни наблюдавайте мястото и ако се зачервява или особено ако се образува червен ореол около мястото на кърлежа, означава че има инфекция и веднага потърсете лекарска помощ и дайте кърлежа за изследване.

Аз съм си вадил много кърлежи от тялото и не се притеснявайте. Важно е всичко навреме да се прави.
Прекрасна пролет ви желая и не спирайте да сте сред природата, да я пазите, да я обичате и да бъде ваш дом!