Соколът -„юнашка птица“, която символизира неугасващия стремеж към победата и независимостта и свободата на духа, ще се “грижи” Атанас Скатов  да завърши успешно изкачването на десетия си осемхилядник и четвърти за този сезон – Дхаулагири.  Наско тръгва към „Бялата планина“, както е в превод названието на върха на 7 септември, събота .Днес той получи от пресклуб „България“ отличието „Сребърен сокол“, което се дава на спортисти, проявили изключителен характер и мъжество. От май до юли Скатов изкачи Кангчендзьонга/преодоля сериозни здравословни проблеми/, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 от програмата си „14 х 8000“ и сега поема към седмия по височина Дхаулагири/8167 м/.

“За моята спортна дейност, това е най-високата награда, която съм получавал. Бях планирал три върха и смятах, че е достатъчно за една година. Но се върнах по-рано и се зароди идеята да хвана есенния сезон. Стигал съм на 200 м под върха през 2016 година, но тогава излезе силен вятър и не атакувахме. Планината ми е позната, но всяка година е различна. Силно вярвам, че ще се кача. Там атаката на върха е много трудна, но така го чувствам”. Заедно с него ще бъде и испанецът Карлос Сория, който със своите 79 години е най-възрастният катерач в света и е изкачил досега 12 осемхилядника, както и още трима алпинисти, добри познати на Скатов. Сливналията се надява в Катманду към експедицията да се присъединят още негови колеги, защото „ с повече хора изкачването е по-лесно“.

„Няма лесно изкачване, над 8000 м е винаги трудно“, сподели той. Възстановил се е напълно след отслабването с 10 кг на Кангчендзьонга и дори отива с „резерв“ от 4 кг над нормалното си тегло. „Бързо ще ги смъкна, като започне трекинга към върха“,е сигурен той. „Есента е по-неподходящия сезон , но тръгвам с голям оптимизъм и се надявам до средата на октомври да съм го изкачил. По-добре е да има повече сняг, а сега очакваме по-малко. Реално е по-добре изкачването да се прави пролетта, но Дхаулагири е един от върховете, които позволяват това да се осъществи и през есента Плановете ми за догодина са останалите 4 – К2, Броуд Пик, който е близо до него, Нанга Прабат и Шиша Пангма. Последният, въпреки, че е най-нисък, е най труден, защото реално това са два върха и до по-високия се стига по друг маршрут. А и трябва да не е „затворен“ за изкачване от Китай, както е тази година.“

Скатов, който е единственият веган сред алпинистите, е на мнение, че това не му пречи да изкачва върховете. Дори „ в последната експедиция имаше двама вегетарианци и ми споделиха, че им е по-леко при натоварванията“. Той се е запасил с достатъчно храна , като част от нея ще вземе в Катманду, оставена от него след последната му експедиция. „Искам да благодаря и на спонсора ми „Пайп Систем“, без които няма да мога да осъществя своя проект. При изкачването на Гашербрум 1 и 2 те бяха финансовият ми основен спонсор“.

„Ще помагаме на Наско, защото искаме да видим и българин, който е изкачил всички 14 осемхилядника. Той прави нещо за историята и няма да останем безучастни“, заяви изпълнителният директор на „Пайп Систем“ инж. Николай Чомаковски.

На пресконференцията присъстваха родителите и сестрата на Атанас Скатов, негови близки и приятели.

Източник: Пресклуб „България“
Снимки: Атанас Скатов