Скъпи сънародници,
Знам, че на никой не му е лесно с обстановката около вируса, стоенето вкъщи и най-вече, че не е ясно бъдещето както след 3 дни, така и след 15 и повече. Не е лесна ситуация, особено от психическа гледна точка. Моля всички да се въоръжим с много търпение, положителни мисли и много силна вяра, че ще успеем да победим. Оставането на едно място и чакането действа на много хора изнервящо и някои дори губят контрол. Ще си позволя да Ви споделя някои мои мисли и сравнения. Когато съм на експедиция често ми се е случвало да чакам на базов лагер подходящо време, за да изкача върха. Случвало ми се е да чакам седмица, две седмици, три седмици, а на една експедиция чаках почти един месец само на базов лагер, за да тръгна към върха. Сега ситуацията има сходни елементи с това чакане и неяснота какво ще се случи и дали изобщо ще се качим на върха. Когато стоя със седмици в палатка ми на базов лагер, всеки ден си повтарям, че ще приключи това чакане, ще има хубаво време, ще бъда здрав, ще тръгнем към върха, ще го качим и ще се върнем живи и здрави у дома.

Моля всички за търпение и положителни мисли. Все пак домовете ни не са на 5000 метра височина и не спим в палатки върху сняг. Сигурен съм, че всички ще успеем да се справим с тази ситуация и скоро ще изкачим заедно един изключително труден връх. Може би най-трудният за нас като общество. Моля никой да не се предава и да не губи търпение. Бил съм свидетел отново на мои експедиции, как на колеги им писва да чакат или падат духом и психически и си тръгват преждевременно от експедицията. Разбира се, тези хора не изкачват върха. Така, че смело напред и нагоре! Моля да спазвате предписанията, колкото и да не Ви харесват и да пазим себе си, близките ни и всички хора като цяло. Всички вече знаем как да се пазим и какво да правим. Просто още малко търпение и воля. Всички ще се справим задружно и ще изкачим не само този връх с covid 19, но като общество трябва да си оправим и държавата, която е прогнила от корупция, крадене, лъжи и безхаберие. Вирусът е само първият изпит и след него нека задружно изградим държава, в която искаме да живеем щастливи и в хармония с природата. Защото нито ЕС, нито НАТО, ООН, САЩ, Русия и който още се сетите не му пука особено за нас. Ако ние не си помогнем, няма откъде да дойде. А след тази пандемия ще имаме още по-силна нужда да сме задружни и силни, за да се справим с новата икономическа криза. Хайде, заедно сме по-силни и можем да постигнем всичко!

В много трудна ситуация се намираме и нека всеки да извлече максималната полза за себе си, както и да станем по-сплотени като общество. Моля да не се поддаваме на страха! Нека да запазим психиката си здрава, защото тя е изключително важна и защото от това зависи как ще продължим нататък. И защото каквото е в нашите глави, това се материализира в света около нас и за нас самите. Как да пазим и развиваме психиката си?
Ще продължа да Ви давам примери какво правя не само на моите експедиции, но и в живота ми. Защото изкачването на един връх е 75% психика. Може би някои от Вас знаят, че освен височинен алпинист, съм мотивационен лектор, където споделям как изкачвам върховете и какво правя с конкретни примери. Ако ми позволите ще Ви споделя моя опит.

Как да пазим и развиваме психиката си? Как да си постигаме целите? Как да сме щастливи?

Бъдете позитивни, медитирайте, визуализирайте картината на бъдещето, която искате да видите. Програмирайте бъдещето си първо във вашата глава – вижте всеки детайл ясно в съзнанието си. Трябва да си изградите ясна визия за Вас и Вашия живот като цяло. Сега имаме всичкото време на света в този момент и нека да го направим по най-добрия и най-прецизния начин. Отговорете си на въпросите:
1. Как искам да изглежда животът от утре? Кой е идеалният вариант за мен, за семейството ми, за обществото ни, за всички нас, за планетата ни?
2. Защо е важно за мен той да изглежда така?
3. Как ще повлияе такъв, какъвто е той на бъдещето ми, това на децата ми, на обществото ни, на планетата ни, на природата ни?
4. Какво зависи от мен, за да допринеса за него? Как да участвам аз по най-добрия начин, на който съм способен за неговото осъществяване? Къде е моят принос?
5. Какъв е моят план за това как да помогна лично аз? Какво съм готов да дам от себе си? На какво съм способен?
6. Кога? С кого още? Къде? Как да започна?

Да се използва това безценно време, в което не тичаме забързани на някъде, да се преосмислят ценностите ни и нещата, които НАИСТИНА са ни важни! Това време е подарък да оценим и отсеем важното от плявата, да се свържем със себе си и си отговорим на всички тези въпроси. Нека всички да оценим нещата, които смятаме за даденост, да разберем, че могат да ни бъдат отнети за един миг! И да осъзнаем, че трябва да положим усилия за съхранението им. И тук става дума за всичко – от взаимоотношенията помежду ни, с нас самите и с цялата заобикаляща ни среда (природата, обществото, планетата, на която пребиваваме). Да вложим смисъл (и мисъл) във всичко, което правим оттук нататък. Защо го правим? Как то допринася за моето благополучие и това на всички останали? Какво се влага в думата благополучие? – материално, емоционално, ментално, социално, духовно, физическо, обществено ?!? За какво всъщност става дума тук? Ето тези и много други теми имаме за размисъл, скъпи сънародници. Едно е ясно – светът няма да е същият, когато излезем от тази ситуация (дай Боже по-скоро). Въпросът сега е как ще продължим напред! Дали ще се поддадем на страха сега или ще използваме това време градивно е важният и фундаментален въпрос!!! Ще потънем още по-надолу или ще повдигнем нивото си на осъзнаване за ново начало – квантов скок ?!? TO BE OR NOT TO BE ?!? Зависи само и единствено от нас!!!
Промяната е в самите нас. В нашето сърце, душа, психика, с което и действията ще се променят и света ще се промени!

Аз избирам да съм позитивен, вярващ в здравия разум, в еволюцията, в градивното! Любовта ще победи страха и ще спаси света! Вярвам в Силата, която ни е създала, грижи се за нас и всичко около нас от милиони години. Смирявам се пред нейната мощ и съм с разбирането, че всичко което се случва, е за наше добро, за нашето осъзнаване и качване на горното ниво. Така е било, така и ще бъде! Животът има своите закони и те съществуват въпреки нашата намеса. Аз избирам да им се доверя. Страхът няма място там. Всичко се случва точно и само тогава, когато е нужно и е напълно естествено. Няма положителни и отрицателни събития за планетата, защото всичко, което се случва, е нормално и трябва да се случи.
Вярвайте в силата на мисълта. Тя създава света, в който живеем. Грижете се мисълта Ви да е позитивна и ориентирана към градивни решения. Медитирайте, визуализирайте и вярвайте в нейната сила, тренирайте я, наблюдавайте я постоянно. Захранвайте я с това, което искате да се случи и то ще се случи! Нямайте и капка съмнение в успеха!
Трябва да се извлече най-позитивното от тази ситуация!
Трябва да променим себе си и света! Смело напред и нагоре към Новия свят!
Задружно всички ще успеем! За България и за нашето бъдеще!