На 24 май 12-​тият българин изкачи Еверест – без да приема каквато и да е животинска храна. Атанас Скатов е първият веган в историята на човечеството, който качва 8 848 метра без кислород, разказва в “Денят започва” Благовеста Такова.

„Мечтата цена няма” – с тези думи на 6 април д-​р Атанас Скатов отпътува за Катманду, откъдето започна неговият път към мечтания връх Еверест.

„Изкачването на Еверест, предполагам, е мечта на всеки един планинар, който се е докоснал до планината и е усетил магията на върховете”, казва той.

За Атанас тази мечта се реализира в ранното утро на 24 май, когато той стана първият веган, осъществил безкислородно изкачване на жадуваните 8848 метра. Наско тръгва от лагер 3 (8300м) в полунощ и в 8,15 местно китайско време успява да изкачи върха пръв за сезон 2014-​та. Той е 12-​ят българин, стъпил на Покрива на света.

36-​годишният Скатов споделя на страницата си, че интересни събития отпреди три години го карат да погледне към върха на планината. Той е магистър по Растителна защита на Аграрен университет — Пловдив и доктор на Хумболт университет Берлин, Германия. Живее и работи в Германия. Промяна в семейния му живот го кара да се върне в родния Сливен и да открие красотата и спокойствието на природата. Попитахме го дали не му липсва животът в Германия, а той със запленяващата си усмивка отговори: „В момента не, в момента имам други планове и не ми липсва.”

И чудото става – 3 години интензивна подготовка, активно занимание със спорт, алпинизъм, катерене, плуване, йога, ски, бягане, ежедневно 5-​часово колоездене, специален хранителен режим. Отначало той се отказва от консумацията на месо и разказва, че много скоро усеща положителна промяна в себе си – чувства се изключително енергичен и има възможност да понесе много по-​сериозни натоварвания. От началото на 2012 година той преустановява консумацията на храни с животински произход.

През 2013 година за по-​малко от 12 месеца изкачва първенците на Африка, Европа и Южна Америка, както и достига до 6900м. на връх Ленин в планината Памир.

Преди заминаването си Атанас Скатов посвети опита си за изкачване на Еверест „на първо място на всички загинали сливенски алпинисти, планинари, туристи, както и на всички в България и 30 години от първото българско изкачване на връх Еверест от българския алпинист Христо Проданов.

Атанас Скатов наименува проекта си „Седемте континентални първенци на нашата планета без консумация на животинска храна и използване на изкуствен кислород” и освен, че се подготвя самостоятелно, сам организира финансирането на изкачванията си. Целта му е проектът да бъде финализиран на 31 декември 2017 година.

Успехът на Скатов идва дни след този на Боян Петров – първият българин, изкачил третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м) – най-​източният от 14-​те осемхилядници. В превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг“.

Източник: БНТ