Базов лагер на Еверест, северен ръб, 5200 м, Тибет

Китайка използва вертолет при похода си към
висините, докато нашият сънародник е облечен
с гащеризон „втора ръка”, но въпреки това…

– Беше към 23.00 ч. Заваля сняг, имаше вятър. Бяхме изпреварили всички, правехме пъртина. Имах у себе си кислород, шерпът — също. Той обаче настоя да се върнем, защото времето не позволявало да се изкачим. Аз се заинатих. Казах му: “Времето ще се оправи. Добре, щом не искаш, дай кислорода.Продължавам нагоре сам!” — разказва перипетиите си Атанас Скатов.

Той е първият сливналия, покорил Еверест, но и първият веган, стъпил на Покрива на света. 36-​годишният българин категорично пресякъл опита на непалския шерп Гилджен, който се опитал да го откаже от единствената възможност за атака на Еверест. Скатов чакал десетина дни шанса и нямал никакво намерение да го пропусне. Искал да бъде 12-​ият българин, видял планетата от8848 м височина. От по-​стари алпинисти често чувал, че не е хубаво човек да ходи сам в планината, но той нямал навика да ги слуша:

– Не го правя нарочно, просто няма с кого, а и предпочитам вместо да си стоя вкъщи, да съм сам в планината — оправдава отскорошната си страст Скатов.

Да, отскорошна, колкото и да звучи невероятно. Въпреки че на 24 май стъпи върху “богинята майка на земята”, допреди няколко години Скатов не е бил физически активен.

– Участвах в похода Ком-​Емине през 2010 г. Работех в Германия и взех отпуск, за да го минаповторно през 2011. Тогава разбрах, че искам да спортувам активно — разказва покорителят на Джомолунгма. Наско обаче не определя себе си като професионален алпинист, а като любител, лекуващ се уховно сред природата. И въпреки че 7 години не е слагал месо в устата си, няма проблеми със здравето. Избягва да пие и добавки. Той е магистър по “Растителна защита” на Аграрния университет в Пловдив и доктор на “Хумболт университет” в Берлин и твърди, че плодовете и зеленчуците, макар и в по-​малки количества, съдържат от всички необходими хранителни вещества.

Потомъкът на преселници от Одринска Тракия по време на Балканската война се шегува, че започнал да се вихри на Христова възраст, а на нея повечето спортисти вече се ориентирали към треньорска дейност. — Най-​добрите алпинисти сли– зат от върха до базов лагер 1 на 7035 м, а след 11 часа аз бях на долния базов лагер ABC, който е на 6440 м. Чувствал съм се и по–изтощен. Щях да сляза по-​бързо даже, но шерпът го болеше крака — споделя Скатов. Убеден е, че липсата на консумация на месо и животински продукти му помага за бързината, с която е преполовил проекта си„Изкачване на 7-​те континентални първенци”

Досега няма веган, който да e завършил подобно начинание. А под краката на Атанас “жертви” вече паднаха още африканският първенец връх Ухуру (5895 м), най-​високата точка на Стария континент връх Елбрус (5642 м) и южноамериканският пик Аконкагуа (6962 м).

За него началото в планинското катерене е на 1 март 2012 г. Тогава започва занимания с един куп неща — катерене, скално катерене, ски, планинско ходене, планинско колоездене. Преди това дълго време е посещавал школа по танци. Със спорта обаче бил скаран от ученическите години. Бившият научен работник смята, че всеки човек има някакви заложби. Прави аналог за неговите с фамилиятаси — едно от значенията на “скат” е “планински склон”.

– Когато бях в Тибет, имаше един унгарец — Дейвид Клайн, та той пробваше за осми път да изкачи Еверест без кислород.

Имах желанието и аз да опитам, но като го видях как слизаше от 8000 м блед като призрак, реших да не рискувам. 75% от качванията са от непалска страна, тъй като разстоянието от последния лагер до върха е по-​кратко. От моята има траверс цели 2 км, което си е бая много на тази надморска височина.

Единствените възможности на Скатов за атака са 23 и 24 май. Той покорява Покрива на света в 5.55ч. непалско време, навръх Деня на българската просвета и култура

“Това е първата снимка, която ми направиха на връх Еверест (8848 м) на 24.05.2014 г. С нея искам да поздравя моя син Васко Скатов с Деня на детето и с неговия рожден ден, който беше на 27.05.2014 г., стана на 5 годинки”, пише Скатов във фейсбук

Заедно с руснак и двамата им шерпи първи изкачват Еверест от колоната. При слизането обаче Наско е изненадан от местните журналисти, че не е първият покорител за 2014 г. Била го изпреварила с часове китайка, кацнала възможно най–високо с хеликоптер. И тя, също като него, катерела континенталните първенци, плюс най-​високите точки на полюсите. Но имала финанси и ги атакувала в рамките на 6 месеца.

Атанас, в чиято експедиция бил и руски олигарх с 12 сака, не можел да си позволи дори новгащеризон, затова си купил гащеризон “втора ръка” за 400 долара в Катманду. Повечето алпинисти имали по няколко якета — всяко за различна височина – нашенецът само едно.

И докато китайката можела да си позволи лукса да наеме 5 шерпи, то Скатов направил възможнонай-​икономичното качване — за 45 000 лв.

Атанас Скатов на връх Аконкагуа на 4 януари т.г

Сега авантюристът пусна съобщение във фейсбук, че търси още 100 000 лв. Те му трябват запоследните 3 континентални първенци: връх Маунт Винсънт на Антарктида (4982 м), връх Пунчак Джая в Океания (4884 м) и северноамериканския пик МакКинли в Кордилерите (6194 м). Успоредно с проекта с партньора му Иван Темелков искат да качат и втория по височина връх — К2 (8611 м), който атакува и Боян Петров. Докато Петров се готвел за щурм на Кангчендзьонга (8586 м), сезасекли в магазин в столицата на Непал с Атанас. Двамата се били срещали преди това само веднъж — на хижа “Мусала”.

– Не поддържаме връзка. С какви хора дружа? Във всеки период от живота срещаш различни хора. Кой ти става близък за постоянно, кой за по-​кратко време… С един приятел караме колело, с вториходим в планината, с трети плувам, с четвъртия сме в сауната. Опитвам се да бъда добър и разумен, винаги готов да помогна. Искам да дам добър пример на моя син.

Гордият татко развя на Еверест специално изработено знаме за петгодишния Васко, който живее с майка си в друг град. Скатов не може да бъде срещнат по заведения — когато има време, отива в планината.

Няма домашен любимец, защото не е постоянно вкъщи, смята, че мястото на животните е сред природата. Щастлив е, че къщата на родителите му в Сливен е близо до неговата и така мама приготвя любимите вегански ястия, които били трудоемки.

– Много обичам хумус от нахут. Сварен нахут, миксиран със зехтин, лимон и подправки. Не гледам калории. На Хималаите обаче имах проблеми с намирането на любимата храна. На 15 април достигнахме базов лагер, бях се запасил с боб, нахут, леща, грах, сушени плодове, ядки, но изчезнаха. На 8 май един шерп случайно изнамери чувала ми от някаква палатка, китайци бяха конфискували само боба – припомня си веганът.

Замества отсъстващите храни със спагети, картофи и ориз. Атанас загубва доста килограми, но след откриването на любимата храна яде двойни порции, за да възвърне сили за ключовия ден. А причина за предпочитането на тези храни е… йогата.

Когато в Германия живеел със сестра си, също веганка, се запалил покрай нея. В началото дори гледал на упражненията с недоверие. После се записал в школата, която тя посещава, искал да е най–добрият в групата.

– Чувствах тежест, когато се хранех с месо, организмът ми не го приемаше. Преди изключването му бях 80 кг, след това свалих 13 – 14 кг. Продължих да ям само риба. На Никулден през 2009 г. имаше толстолоб. Беше толкова мазен, че в момента, в който го вкусих, разбрах, че е последната риба, която ям в живота си.

Борещият скатовете Скатов може и да е казал “край” на месото, но не и на новите начини да се зарежда с адреналин. Иска да пробва бейс джъмп, който обаче не е добре развит у нас. Нужни са много скокове с парашут, за да се научиш да контролираш тялото във въздуха.

– Винаги трябва да експериментираш — казва Атанас Скатов.

За него светът е най-​прекрасното място да прекараш този живот.

Мони ГЕОРГИЕВ, вестник Дума, БРОЙ 146 (6846), 28 – 29 юни 2014