Ден 5: В 7 часа сутринта влязохме в Русия изморени, неспали… а по план имахме предният ден нощувка в Терскол. Около обяд пристигнахме в хотела в Терскол и се настанихме. За този ден — 1 юли, понеделник, трябваше да се качим до връх Чегет на 3400 м, но никой не искаше да върви след 4 дни по пътищата в автобуса. Нашият хотел се намираше в началото на Терскол на височина 2000 м и от там почваше изкачването за връх Чегет. Аз се опитах да спя след обяда, но не се получи и си обух обувките и хванах баира нагоре сам. Едно прекрасно време, без раница, само с бутилка вода в ръката. Ех, това е моя свят. Газ нагоре по склона! Много, много красив район. Такива върхове, склонове, поляни, реки… невероятна планина. Вървях около час и нещо в едната посока до 2800 м, все пак бях излязал само на разходка :). Двата върха на Елбрус се виждат от време на време. Вечерта спах като пън. Едно да знаете от мен: Никога с автобус през Грузия за Елбрус!!! Освен ако Грузия пак не стане руска република и махнат границата :)

Фотос 10: По пътеката към връх Чегет, Приелбрусие, Русия.

Фотос 12: На връх Чегет 3400 м, благодарение на мен :), Кавказ.

Намерих и съмишленици и под мое командване хванахме пак пътя нагоре. След около 100 метра от станцията Миланка изскочи от заведението и каза, че тръгва с нас. Обаче вече аз водех групата и вкарах едно мое темпо, с което след около 40 минути бяхме на върха. Разбира се, шефката беше някъде доста назад. Благодарение на мен 10 човека от групата успяха да достигнат връх Чегет, както беше запланувано.

Ден 7: (03 юли) Тръгване за връх Елбрус. Автобусът ни закара до лифта на Терскол и от там с една кабинка първо до 3500 м и след кабинката на седалков лифт до 3780 метра, а на 50 метра от лифта са и варелите Бочки, в които ще спим 2 нощи.

Фотос 13: Пантелей Пътник на лифта за Елбрус, Кавказ

Фотос 15: Варелите Бочки, 3780м.н.в. Кавказ, Русия.

Фотос 16: Случаен турист с двата Елбруса, Кавказ

Фотос 17: Бунгалата на Приют 114100м височина, 05.07.2013г.

Фотос 22: На върха съм, Западен Елбрус, 5642м., 06.07.2013г

Около 2030 минути прекарах на върха, много не ми се слизаше, ама вятърът взе да се усилва все повече и май беше време да си ходя. Надолу е песен, вървиш бързо, не се задъхваш повече и с всеки метър се чувстваш по-​добре. Доста туристи срещнах на слизане и трябваше да се изчакваме, особено където е парапета. На слизане не се закачих за въжето, много хора се качваха и трябваше да ги изчаквам. Ние бяхме съвсем в началото на сезона и тепърва щяха да идват туристи. По принцип август го дават по-​топъл месец за качване на Елбрус, но всичко си е на късмет с времето. Ние хванахме хубаво време, поне тези които успяхме да се качим преди 10 часа сутринта. Хора от нашата група които се качиха по-​късно са имали големи проблеми на слизане, времето се е развалило значително с мъгла, някои са се изгубили и дойдоха чак в 24.00 часа през нощта на Приюта. Аз бях в 10.30 на превала и много се чудех дали да тръгна за Източния връх на Елбрус, който е само с 20 метра по-​нисък. Но нали бях тръгнал за Ленин, за мен Ленин беше на първо място и дори през цялото време на Елбрус все си мислех за Ленин. Само Томаш от цялата наша група качи и двата върха на Елбрус. Ако не трябваше да пестя сили за Ленин, а и да се пазя от контузия, щях да се кача и аз на втория връх. На връщане не бързах, правех чести и дълги почивки. Ту настигах някой от нашата група и си говорехме на слизане. С македонците си говорим на български, но с тези сърби не върви много разговора. Уж се разбираме, но не всичко.

Фотос 23: На слизане от върха.

Фотос 25: Групова снимка с двата върха на Елбрус, 07.07.2013, Кавказ