Ден 48 (05.02.2021):
Последен GPS сигнал от SPOT тракера:
7:36:26 българско време (10:36:26 местно време)
Lat/Lng: 35.873710, 76.531620
Altitude: 7025.0 m

Ден 47 (04.02.2021):
Наско благополучно пристигна в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозорецът, който е доста кратък, да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятърът да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време).
За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но засега всичко е наред.

Ден 46 (03.02.2021):
Рано сутринта около 02:00 ч., Наско най – накрая се насочи към едно от най – големите предизвикателства, които си е отправял до момента. Засега, по прогноза 4-ти и 5-ти февруари са подходящи за атака на върха. По – голяма част от участниците в зимната експедиция тръгнаха още вчера на 2-ри февруари, понеже бяха запланували нощувка в Лагер 1 за разлика от Наско, който на предходната ротация бе депозирал багажа си в Лагер 2. За половин денонощие Наско и неговият партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента е доста студено и ветровито. По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето, в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 04 февруари или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат.
Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по – трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти половната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наско, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре.
Стискаме му палци и се молим всичко да е наред!
Лично благодари на всички, които го подкрепят! Вие сте мотивация за него! Съжалява, че не може да отговори на съобщенията ви, но те достигат до него и му дават сила!

Ден 45 (02.02.2021):
След дълго чакане, което продължи почти 18 дена, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по – малко вятър и повече слънце.
Със смирение и молитви към Краля на планината – връх Чогори!
Бог напред и ние след него!
Заедно напред и нагоре, скъпи приятели!
Благодаря сърдечно на всички за подкрепата!

Ден 38 (26.01.2021):
Много се радвам, че моите приятели Джон Снори и Али Садпара се върнаха живи и здрави на базов лагер. Те пробваха атака на върха вчера, но прозорецът бе едва няколко часа и стигнаха само до 6900м, след което се върнаха.
Зимното изкачване на връх К2 е изключително трудно при тези ниски температури и силен вятър.
Чакаме прозорец от хубаво време, за да тръгнем към върха, но не на всяка цена! Само ако има подходящи метеорологични условия.
Благодаря Ви сърдечно за подкрепата и продължаваме заедно напред и нагоре!

Не е нужно да си на върха на К2, за да усетиш суровата сила на природните стихии. За съжаление, палатката ни не устоя на ветровете през последните няколко дни на базовия лагер, но ние все още не се предаваме. Дори свикнахме с температурите, достигащи -30 градуса всяка вечер. Вече спокойно може да живеем без отопление зимата в България 🙂
Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар, носещ със себе си неземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!

Ден 35 (23.01.2021):
Поредно интервю за БТВ с актуална информация. Чуйте го тук.

Ден 34 (22.01.2021):
Вчера и днес се разхождаме около базов лагер, правим снимки и се наслаждаваме на красивия връх, където днес скоростта на вятъра е над 100км/час. Всеки ден водя йога курс на моите приятели, гледаме филми в общата палатка и се молим за хубаво време. Засега до края на месеца не се очертава възможност за върха. Надеждата остава за през февруари. Вчера изпратихме моите приятели непалците, които качиха върха. Дадоха ни ценни съвети и ни пожелаха успех! Желая на всички здраве и само положителни мисли и емоции!

Ден 32 (20.01.2021):
Здравейте от базов лагер на К2!
Днес изпратихме моите приятели непалците, които изкачиха върха. Дадоха ни ценни съвети и ни пожелаха успех! На снимките са Мингма Г. и Мингма Давид Шерпа.

Ден 30 (18.01.2021):
Интервю за БТВ с актуална информация за загиналия алпинист на Броуд Пик, трудностите на К2 и измръзванията на шерпите, успели да изкачат върха. Чуйте го тук.

Ден 29 (17.01.2021):
Кратко интервю, дадено за Нова телевизия за изкачения връх К2 от десетте шерпи, за загубата на добър приятел и за плановете как да продължи експедицията. Чуйте го тук.

Ден 28 (16.01.2021):
Днес 16.01.2021 г. е един исторически ден за алпинизма, за който ще се говори дълго време… Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас!

Голямата радост от успеха днес много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моят голям приятел, мотиватор и най-добрият алпинист, който познавам, Серджи Минготе падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрият атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.
Заедно изкачихме върховете Гашербрум2 и Дхаулагири през 2019г.
Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция.
Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти.
Той ще е винаги в сърцата ни! Липсваш ни силно!

Вчера слезнах на базов лагер след втората ми аклиматизация до лагер 2, 6600м. На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатка я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре, че имахме втора палатка. На 12-ти януари достигнахме лагер 1 на 6050м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13.01 достигнахме японския лагер 2, който е точно под лагер 2. След 2 нощувки на това ниво, взех решение да слизам в базовия лагер въпреки, че носех с мен екипировка за върха.
Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осемхилядник. Терененът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх.
Днес, 16.01, докато пиша това, 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал и Мингма Г, които дойдоха преди нас, са преминали през Гърлото на бутилката и се очаква до 17 часа днес да са на върха. Днес е най-хубавият ден, откакто сме тук. Има силно слънце и няма вятър. Радвам се много за успеха на експедицията.
Следващите 10 дни по прогноза е силен вятър и оставаме на базов лагер.
Благодаря ви много за подкрепата и продължаваме заедно напред и нагоре!

Ден 26 (14.01.2021):
Прeстой в Лагер 2. Прогнозата за времето за утре е вятърът да се усили.

Ден 25 (13.01.2021):
Пристигнах в Лагер 2. Въпреки студа и умората, съм добре. За съжаление, палатката, която бе оставена в японския лагер 1, е разрушена от силния вятър, но ситуацията е овладяна. Благодаря за хубавите пожелания и подкрепата, която ми оказвате! Тя значи много за мен!

Ден 24 (12.01.2021):
Участие в „100% будни“ по БНТ от японски лагер 1, 5850м. Изкачването от базов лагер до японски лагер 1 отнема 8 часа, за съжаление палатката от предишната ротация е счупена, затова се налага носенето на втора палатка, която в условия на силен вятър е разпъната за половин час. Цялото интервю можете да чуете тук.

Ден 23 (11.01.2021):
Рано тази сутрин Наско тръгна на втора ротация, за осъществяването на по – добра аклиматизация. По време на първата се въздържахме да споменем, че имаше диария, придружена с повишена температура и повръщане. След консултация с лекар се наложи да приема антибиотик в продължение на 5 дни. За щастие вече се чувства по – добре и с оглед на това, че има добра метеoрологична прогноза за идните дни, Наско се отправи към височинните лагери. Вчера разбрахме, че поради силния вятър от предходните дни, част от палатките на Лагер 1 и предходния японски лагер са изхвърчали, а други са се счупили. Надяваме се, че както багажа на Наско, така и този, депозиран от другите участници, е невредим и е на място. Трудна експедиция, в която са ти необходими не само знания и практически опит, но и голяма доза късмет и хубаво време!
Skatov Team

Ден 20 (08.01.2021):
Кратък разговор с Антон Хекимян по сателитния телефон от базов лагер. Чуйте го тук.

Ден 18 (06.01.2021):
Вчера се състоя и очакваната пуджа. На молитвената церемония всички се помолихме Чогори да ни допусне до висините си. От тук насетне сме в очакваме на хубаво време. Прогнозата за следващите дни не е много добра, но вярваме че ще имаме прозорец за атака!

Ден 17 (05.01.2021):
Днес слезнахме с моя партньор обратно на базов лагер. Целта на ротацията бе по една нощувка в първи и втори японски лагер. За съжаление, времето бе много лошо и прекарахме два дни в лагер 1, 5850м.
Духа много силен вятър над 70км/час. В комбинация с температура -30 градуса, разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи повече от 7400м. Но експедицията е в самото си начало и силно вярвам в успеха! Действително няма абсолютно нищо общо между летните и тази зимна експедиция.
Благодаря сърдечно на всички за подкрепата!

Ден 15 (03.01.2021):
Тази сутрин с моя партньор Лакпа тръгваме на първа аклиматизационна ротация. Както виждате на снимките, времето е малко мрачно, но по – важното е да няма силен вятър. Очакваме след две нощувки във височините лагери да се върнем на базовия лагер, където до няколко дни ще се състои и ритуалната молитвена церемония – Пуджа.

Ден 11 (30.12.2020):
Поздрави от базов лагер на К2! Трекингът мина успешно и вече планувам първа ротация. Тези дни времето е слънчево, но и доста студено. Снощи беше минус 33 градуса. Весело посрещане на новата година и нека 2021 донесе много здраве и щастие на всички!

Ден 10 (29.12.2020):

Здравейте от базов лагер на К2! Днес успяхме от Конкордия да дойдем до базов лагер. Времето беше слънчево, но много студено, няма как да са положителни температурите. Построихме лагера, опънахме палатките и се надяваме утре да има интернет да изпратим снимки за да видите за какво става въпрос. Щастлив съм, че съм тук, Шени също се чувства добре. Тя за първи път е на такава височина, около 5100 метра. Много е красиво, невероятно красиви гледки. Височинната аклиматизация започва. Даже в момента, докато говоря, посоката към върха се вижда идеално. Зимната експедиция е изключително студена, по време на трекинга температурите и през деня, и през нощта са отрицателни. През нощта в палатките е около -20, -25 градуса, а през деня около -15 по време на трекинга. Сега за два-три дена ще останем за аклиматизация на базов лагер и ако времето е хубаво, ще започнем първата ротация към Лагер 1.

Ден 6 (25.12.2020):

Честита Коледа, скъпи приятели! Днес е вторият ден на трека и пристигнахме до втория лагер Паю (Paiyu Camp), който се намира на около 3500 метра надморска височина. Точно след този лагер започва и ледника. Разликата е много голяма между лятна и зимна експедиция, температурите са значително по-ниски, около 30 градуса е разликата между лятото и зимата. Вчера и днес през деня е около -7, -8 градуса, когато се движим в сянката е студено, а на слънце е по-добре. През нощта температурите падат до минус 15 градуса, но пък времето днес беше много слънчево и приятно за ходене. Всичко е наред, макар че сме съвсем в началото на експедицията. Утре ни предстои най-дългият преход, около 30 км, но денят е къс. Надявам се утре да можем да пристигнем до следващия лагер, защото ще се движим предимно върху ледника и ще е трудно придвижването нагоре и надолу, много километри са. Голяма група сме, международна, от цял свят. Настроението е добро. Искам да пожелая весели празници на всички и се надявам на базов лагер да можем да изпращаме снимки и видеа. В момента е 21 часа в Пакистан и лягаме да почиваме.

Ден 4 (23.12.2020):
Днес сме в Скарду на 2200 метра надморска височина и подготвяме багажа за предстоящия трекинг. Набавяме последни провизии и извършваме финална подготовка. Радваме се на хубавото слънчево време и усмихнатите и дружелюбни местни хора. Снощи в хотела спахме на 0 градуса. Вечерта отоплението се изключва и водата се пуска да тече, защото тръбите замръзват от студа. От утре започваме да се качваме на по – високо, с което и температурата ще започне да пада доста по – сериозно под нулата.

Ден 3 (22.12.2020):
Днес времето беше страхотно и полета ни от Исламабад до Скарду най – накрая се състоя. Имах уникалната възможност за пореден път да зърна и Нанга Парбат. Усетих трепетно вълнение и желание възможно най – скоро време да ми се отдаде възможност да се „срещнем“. Ако всичко върви по план на 24 декември потегляме за Асколе, от където ще започне трекинга за базовия лагер. Пожелайте ни хубаво време!

Nanga-Parbat-From-Airport

Ден 2 (21.12.2020):
Благополучно пристигнахме в Исламабад с намерение да отлетим за Скарду, но поради влошено време полетът ни бе отменен. Групата ни се увеличава – Серджи, Тамара, Хуан Пабло Мор, Валди, Антониос, Матиас, Алекс и други достойни и смели ентусиасти. Пожелавам успех на всички!

Италианката Тамара Лунгер изкачва Лхотце през 2010, на 23-годишна възраст. През 2014 достига върха на К2 без допълнителен кислород, а през 2016 само 70 метра я делят от успех на зимната експедиция на Нанга Парбат. Алекс Гаван има шест успешни изкачвания на осемхилядници, като тези на Гашербрум 1, Макалу и Шишапангма са първите румънски изкачвания на тези върхове изобщо. (Източник: varhove.com)

Ден 1 (20.12.2020):
Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още неизкачен връх през зимата на нашата планета К2, 8611м в Каракорум, Пакистан.

Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си.

На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. Така в това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието й и ентусиазмът й за участието й в тази експедиция са невероятни.

Благодаря сърдечно на всички още веднъж за подкрепата и доверието. Заедно ще изкачваме върха, както винаги. Позитивно мислене и силна вяра!

Day1