Експедиции под връх Чо Ою пролет 2018

Информация до момента на 29.04.2018г от Атанас Скатов

Тази пролет под връх Чо Ою се намират едва 4 отбора. Първи пристигнаха на Преден базов лагер (ABC – Advance Base Camp) на 5700м, германския отбор, включваш 5 члена и техния водач Феликс от фирма Севън клаймб. След две нощувки в Тингри (4300м), 3нощувки на Китайския базов лагер (CBC) на 4850м, както и една на Междинен лагер 5400м, на 20 април те пристигнаха първи ABCна 5700 метра. Ден след тях на 21 април пристигнаха на ABC още две експедиции– една английска на фирмата 360 Адвенчър, включваща 6 члена с водач Ролф и нашата– на международната експедиция организирана от непалската фирма Сатори, като вътре сме събрани участници от 4 други фирми. Нашата международната експедиция е от 6 члена, която включва един германец Християн, една румънка, един французин Франк, един кореец Шин, андореца Доминик и моя милост. Всички освен мен са били две нощи в Тингри, 4 нощи в китайския базов лагер на 4850м и една нощ на Междинен лагер на 5400м, преди да пристигнем на 21април на ABC. За съжаление аз бях с моята група в Тибет по това време и успях да нощувам едва една нощ в Ню Тингри на 4300 и само две нощи на Базов лагер 4850 за да продължа с тях към ABC. Твърде кратко бях на високо преди ABC, но така се получи. До момента под връх Чо Ою сме все още едва 18 участника, като на 30 април се очакват да дойдат и участниците от 4-​тата експедиция, водена от фирма Коблер– 5 члена с водач и да станем общо 23 участници за пролетта на 2018 година.
Германският отбор има само един шерпа, английския имаха двама, но единия още в началото получи височинна болест и се върна в Непал. Така и те останаха само с един. От нашия отбор само румънката има един личен шерпа. Единствено отбора на Коблер са 5 члена с 5 шерпи.
Проблема всяка пролет на Чо Ою е, че няма достатъчно човешка сила да осигури опъването на парапета, около 3000 метра. Повечето шерпи са лични и няма да участват в това начинание. Това е и основния проблем за пролетните експедиции на Чо Ою, защото Китайско-​тибетската планинска асоциация (CTMA) всяка есен опъва парапет до върха и тогава наплива на Чо Ою е огромен. А през пролетта асоциацията CTMA опъва парапета до връх Еверест от Тибет и никой не идва тук. Асоциацията разполага с над 80 височинни алпинисти, които всяка пролет правят достъпа до връх Еверест от Китай достъпен за изкачване, а есента прави връх Чо Ою достъпен. Също така на пролет условията под Чо Ою са много по-​сурови, по-​студено е времето и както разбрахте има много малко хора.
На 22 април се събрахме всички участници (без Коблер) на ABC да решим за парапета. Всички носехме около 3000 метра въже и материали, но проблема остава с фиксирането, защото е сериозно начинание и трябва да се направи качествено. Германския отбор пое грижата да фиксира между лагер 1 (6400м) до лагер 2 (7100м). Това е основното място където е нужен парапет, защото от 6600 започва ледена отвесна стена. Над лагер 2 до лагер 3 се пое от фирма Коблер, които шерпи дойдоха с нас на ABC на 21април.
Първи на аклиматизация с нощувка на лагер 1 на 6400 метра предприеха германските алпинисти, водени от Феликс. Те заминаха за 23 април с цел 3 нощувки в лагер 1. Успяха да нощуват 3 нощи на 6400, но фиксираха едва до 6600 метра височина и на 26април слязоха на Преден базов лагер на 5700м, който ни е основен. За съжаление лошите метеорологични условия не дали повече възможност за фиксиране на парапет над 6600м. Английския тим се движи стриктно спрямо водача си Ролф и също изкараха 3нощувки в лагер 1, като с това приключват аклиматизацията си, защото ще ползват кислород. От членовете на нашата международна експедиция всеки си решава кога и къде да се аклиматизира. Ние направихме пуджа церемонията на 24 април, като лично аз на 23 април си изнесох 15 кг багаж до 6050 метра, за да може при следващо качване на достигна лагер 1 на 6400 метра за нощувка. Участниците с употреба на изкуствен кислород им е нужно нощувка в лагер 1 на 6400 и са готови за тръгване към върха, като за целта в лагер 2 на 7100 ще започнат да дишат кислород. Останалите, които сме 11 човека от 23, ще пробваме без кислородно изкачване, като за целта ни е нужна нощувка в лагер 2 на 7100 метра.
Лично аз на 26 април се изкачих до лагер 1 на 6400 метра, опънах си палатката и нощувах в този лагер. Беше изключително студено, дори не очаквах температура от минус 22 градуса вътре в палатката ми и то само на 6400 метра височина. Имаше и лека буря през нощта от вятър със снеговалеж. Всеки ден времето до обяд е хубаво и после рязко се разваля. Повечето участници (освен Коблер) вече имат една или две нощувки в лагер 1. Участниците на Коблер ще дойдат предварително аклиматизирани и ще ползват кислород. Разчитаме на техните шерпи за опъване на парапета, а в случай че не се опъне от тях, ще разчитаме на собствените си сили и възможности, кой колкото може, както и на стари парапети. Затова всички искат есента на Чо Ою, защото парапета е на 100% опънат и всички се изкачват. Миналата пролет едва един участник се е изкачил до платото, защото не е имало парапет за останалите над 30 члена, а той е ползвал старите парапети от преди години, които не са много надеждни, но като няма нови, някои са готови да рискуват със старите. Най-​важно е опъването на парапета и тази пролет под Чо Ою, което не означава автоматично, че всеки ще се качи. Времето все още е много студено и променливо. На 28 април през нощта падна обилен снеговалеж и над 6000 метра има много сняг, което означава поне 3 дни изкачване преди тръгване към лагер 2.
Сърдечни поздрави от всички под Чо Ою и следващия ъпдейт ще е след експедицията ми на Чо Ою.
Благодаря сърдечно на всички за подкрепата, особено за финансовата подкрепа, защото без нея нямаше да участвам в тези две експедиции.
Изказвам най-​сърдечна благодарност за финансовата подкрепа към:
Bit­coin
Община Сливен
Балкански
Нурофен и Стрепсилс
Ралев Дентал АД
Декотекс Сливен
NBS Mar­itime за предоставяне на сателитната техника
БНТ за медийното партньорство
Планински клуб Чомолунгма Сливен
Който желае да следи в реално време къде се намирам, може да го направи на личния ми сайт: www​.atanasska​tov​.com

На 06 април с полет на Катарски авиолинии алпиниста Атанас Скатов заминава за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва първо връх Чо Ою –шестия по височина връх от Хималайската корона (8188м). Намира се на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954г. Намерението на Скатов е да го изкачи този път солово и без употреба на изкуствен кислород. И тъй като той се намира само на 20 км. от връх Еверест по въдух: “ Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство“ –сподели алпиниста. 2017 г. беше най-​успешния му сезон до момента, в който Скатов успя да изкачи връх Лхотце(8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата , известен като” SEVEN SUM­MITS” с изкачването си на връх Денали в Северна Америка. В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще е опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород. “ След 6 –осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород. Всяка година си поставям все по-​високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди 5 години и за разлика от колегите алпинисти с 15 – 20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп. Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство“- обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов. Ще го придружават група от 4 туристи, с които ще достигнат до базовия лагер на вр. Еверест. Изкачването на вр. Чо Ойо е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-​те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015г. С изкачването на вр. Манаслу ( 8163). През 2016 г. успя да изкачи и върховете Анапурна (8091) и Макалу (8463). Миналата година добави към актива си и вр. Лхотце (8516) и за втори път връх Еверест. Дни преди да замине Атанас Скатов представи пред софийската публика и тази на още 10 града в страната втората си книга “ Манаслу” –част от поредицата “ Над 8000 метра”, от която до края на годината се очаква да излязат още 2 книги. В тях, придружени с богат снимков материал, алпиниста разказва за организацията и провеждането на експедициите си до осемхилядниците.