– Г-н Скатов, Вие се завърнахте от Германия преди дни. Тренирахте ли там?

– Да, тренирах, разбира се, но бях по-скоро на гости на роднини за празниците. Но независимо къде съм, използвам времето и да тренирам, защото трябва да се подготвям за новите експедиции. Бях в Бавария. Там катерих няколко върха в Баварските Алпи. Започнах първия ден от новата година с изкачване на нов за мен връх – Schafreuter Gipfel. Уникално време, прекрасни гледки, 5 часа висок пулс в сняг до кръста. Какво му трябва повече на човек! Там е много красиво, а и Баварските Алпи много наподобяват на българските планини.

– Поканен Сте от ТД „Сърнена гора“ да дойдете в Стара Загора на 15 януари. Имате ли впечатления вече от града и хората?

– Хубав град е. На мен лично ми харесва, добре се развива, гледам, че хората са щастливи.

– Защо и от кога сте на хранителен режим без животински продукти?

– От 1 януари 2012 г. Преди това бях вегетарианец. А защо – това е една дълга метаморфоза, започнала преди 20 години. Провокирана е от все по-нарастващата популация на населението на планетата, от замърсяването, на което сме свидетели. Тогава не бях чувал думата „веган“ и мислех, че такива хора, които не ядат животинска храна, не съществуват на тази планета. Даже си мислех, че съм първият човек в света, който не яде животинска храна. Естествено, бях срещал това при православния пост, но то е за определен период, а не за цял живот.

– Каква конкретно е диетата Ви?

– Гледам да е разнообразна, но сутрин задължително закусвам с плодове. Колкото може повече плодове, топли напитки. След това си правя овесена закуска с ядки, малко мед. Тази сутрин ме черпиха с веган кекс с моркови. Старая се да разнообразявам, но обичам предимно овесени и всякакви други ядки.

– Режимът Ви на сън какъв е?

– Колкото може повече сън, по-добре. Все пак зависи от това в какъв етап от живота си съм. Ако мога да си лягам по-рано – към 9 часа, се чувствам най-добре. Сънят е полезен преди полунощ. Тогава един час сън се равнява на два. А аз лично се чувствам най-добре когато успявам да спя 10-11 часа. Тогава се възстановявам най-добре.

– Във връзка с идеята Ви за практикуване на височинен алпинизъм при режим на хранене без животински продукти, какво е мнението Ви за всепризнатото кисело мляко?

– Мнението ми е, ако ще консумирате кисело мляко, да е от соя. Полезните съставки са абсолютно същите. Лактобацилус булгарикус е също и там. Може да си го приготвяте сами – много по-полезно, по-вкусно, по-евтино. Преди време и аз съм ял много животинско кисело мляко, било ми е вкусно. Вече 8 години не съм вкусвал. Смятам, че млечните продукти – било то от крава, овца, коза са за храна на малките на животните.

– Повече спорт, или повече хоби е алпинизмът за вас?

– При мен стана професионално хоби. Когато правиш нещо, най-важното е да виждаш смисъл в него и да го правиш с удоволствие. Тогава се получава най-добре и не ти тежи.

– Всеки ден ли успявате да тренирате?

– Зависи какви ангажименти имам. Всеки ден трябва да правиш нещо. Така е най-добре.

– Колко е минимумът на ежедневно натоварване?

– Зависи с колко време разполагам, какво е времето навън, какво съм правил предишния ден, как се чувства тялото ми. Комплексно е. Ако има малко време, най-интензивно се оказва да скачаш на въже. Половин час от това упражнение се равнява на един час бягане, на 4 часа ходене.

– Заминавате на следваща експедиция през март 2020 г. В момента къде тренирате?

– В планината съм над Сливен. Към един връх – Кутелка – това е най-енергийното място на нашата планета. Той е вторият най-висок връх в Сливенския Балкан и дори в цяла Източна България. Висок е приблизително 1080 метра.

– Какво планирате до средата на годината?

– Планирам още оставащите експедиции, за да завърша проекта си. Осъществяването им е свързано обаче и с финансиране. Използвам случая да призова всеки, който има желание и вижда смисъл в това, което правя, да подпомогне финансово проекта. В сайта ми www.atanasskatov.com има информация как може да бъде подкрепена каузата ми.

– Каква е крайната цел, която си поставяте?

– Крайната ми цел е хората да станат по-добри, по-човечни, осъзнати да пазят природата, да водят природосъобразен и по-смислен начин на живот. Това е крайната цел – да се запази природата за следващите поколения. Защото начинът, по който живеят 95% от населението на планетата е, такъв, че на никой не му пука за екологията и за природата. В света влезе един консуматорски режим на изпомпване на природни ресурси, нечовешко замърсяване, изсичане на горите, от което започват катаклизми навсякъде. На много места вече няма достатъчно вода, което означава, че в следващите години това ще се засили. Моята прогноза е, че само след 10-15 години ще е много трудно да намериш вода за пиене. Водата, която е годна за пиене, ще бъде трудно достъпна.

– Какво е мнението Ви за екоактивистката Грета Тунберг и нейния призив, както и за това, което в момента става с Австралия?

– Аз съм изключително зает и досега съм нямал възможност да се запозная с нейната кауза и концепция, намеренията й, начините, методите, способите й, но приветствам абсолютно всичко, свързано със запазване на природата и нашата планета. А това, което се случва в Австралия е много лошо. Попаднах на една статия на английски, че 500 млн. животни са загинали до момента от пожарите, което е много лошо. Всъщност това е нормално, заради начина, по който живеем и мислим и най-вече начина, по който действаме. Защото огромната част от населението на тази планета изобщо не се замисля защо е тук и с какво може да допринесе. Всеки живее изключително егоистично – интересува се единствено той да е добре в някакъв кратък период от време, какъвто е един човешки живот – много кратък в сравнение с живота на нашата планета. Но фактите са такива, че за последните 50 години сме изчерпали ресурсите и сме замърсили природата колкото за няколко хиляди години преди това. Представяте ли си за какъв огромен темп на унищожаване става въпрос?! Огромен!

– За какво мечтаете извън алпинизма?

– Чрез алпинизма искам да покажа, че без животинска храна човек може да натоварва тялото и психиката си на максимална степен. От височинния алпинизъм няма по-натоварващо, защото първо се изискват невероятни физически и психически издръжливост, а от друга страна ти си в разреден въздух, където няма достатъчно кислород. Не че не обичам планината, обичам я, но аз започнах да ходя там на 33 години, в доста късен период. Нямам някакви специални мечти да ставам първи, втори, пети, както е в спорта. Аз не възприемам това, което правя като спорт. Възприемам го като нещо коренно различно.

– В Сливен ли живеете, или във Варна?

– Във Варна ходя често, не живея там. Там е туристическото ми дружество. Някой ден може да отида и да живея там. Обичам морето много. Така, както обичам планината, така обичам и морето.

– Имате ли любимо място по света?

– Аз нямам любими места. Но повече обичам да ходя на нови места.

– Гледката е едно от най-магнетичните преживявания в планината. Изгреви посрещате ли?

– Когато съм в планината, близо до някой връх или съм спал на върха и изгреви посрещам, и залези изпращам. По принцип излизам в природата най-вече следобед, за да тренирам. Там често изпращам залеза. Но най-хубавите изгреви, знаете ли къде са – над 8 000 метра! Винаги тръгваме да изкачваме върха предния ден и точно по време на изгрева сме на около 8 000 м. Някой път дори и над 8 000 метра и мисля, че това е едно от най-красивите неща на нашата планета – да видиш изгрева от такава височина. Аз съм го описал в моите книги. Имам издадени 6 книги, в които доколкото съм могъл съм описал, но тези неща е хубаво човек да ги види със собствени очи. Примерно, ако цялата панорамна обиколка е 360 градуса, представете си как започва да свети една тънка бяла линия на повече от половината – над 200 градуса. И ти все още нямаш представа къде ще изгрее слънцето. Трябва да имаш специален компас. И гледаш тази огромна линия как свети, постепенно става по-широка, оцветява се в жълто, оранжево, червено. Цялата линия свети и в един момент се показва и първият слънчев лъч, след което и слънчевият диск.

– Гледам, че се събличате до кръста горе на върха. При колко градуса става това?

– Различно – при минус 5 до минус 15. Става въпрос само за 5 минути, докато се преобличам. Свалям мокрите дрехи и преди да облека сухите, правя снимки.

– Имате предполагам доста почитателки, как ще коментирате народната мъдрост: „Не се влюбвай в алпинист, ще береш ядове“?

– Аз такова нещо не съм чувал досега. Това сигурно е някаква старозагорска мъдрост. Хората са си хора, независимо дали си алпинист, хирург, лекар, зъболекар, шофьор или селскостопански работник. Има добри хора, има и лоши. Няма значение каква ти е професията и с какво се занимаваш. Важно е вътре какво има, душата ти каква е. Това е важно.

– На кого сте благодарен?

– На първо място трябва да благодаря на себе си, че все още съм щастлив от това, което правя. Човек трябва да може да уважава себе си, да се обича, за да може да си даде реална преценка и оценка. Много е важно да имаш представа във всеки един момент кой си, какво искаш, защо го искаш. Това е много важно – човек да има реална преценка. Аз съм щастлив, че Силата, както аз наричам Бог, ми е дала това – да не се самозабравям и да не се мисля за по-различен от това, което съм. Ако има някой, на когото да благодаря за това, което съм, на първо място искам да благодаря на тази сила – Бог. Естествено съм благодарен и на моите родители – да са живи и здрави, те продължават да ме подкрепят в абсолютно всичко, откакто съм се родил. Независимо с какво се занимавам, моите родители винаги са плътно зад мен. Имам сестра, която също винаги ме подкрепя, независимо какво ще реша да правя. От 7 години, откакто провеждам експеримента с височинния алпинизъм и растителния режим на хранене, трябва да благодаря и на всички спонсори – фирми, частни дарители, защото експедициите досега станаха факт, благодарение на тях. Благодаря на хората, които са зад мен, вярват, в това, което правя и ме подкрепят.

– Какво бихте посъветвал младите хора, които Ви се възхищават и искат да вървят по Вашите стъпки?

– Трябва да знаят, че могат да постигнат абсолютно всичко, което искат, всяка цел. Най-важно е да са трудолюбиви, да полагат много труд, да са постоянни, да вярват в това, което искат и естествено винаги да си набелязват положителни цели. Това, което искат да им се случи в живота да бъде положително, градивно, да бъде нещо добро за всички хора, за цялата планета, за природата и за животните. Това е най-важно. Да пазим. Защото ние сме за кратко време тук и трябва да знаем какво ще оставим след нас. Заедно напред и нагоре към върховете за един по-добър и по-чист свят!

Интервюто подготви:
Стела АЛЕКСИЕВА
Източник: Старозагорски Новини