Алпинистът Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година.

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година – вр. Дхаулагири в Непал и подобри националния рекорд до момента (3 върха за една година). С височината си от 8167 м., Бялата планина (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.
На 3 октомрви в 11:56 българско време Скатов изпрати съобщение от СПОТ устройството си (тракер), че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил почти 19 часа…
Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали 7 човека. Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Вр. Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов, който успя да постигне в рамките на под 150 дни, след като изкачи по-рано на 15 май вр. Канчендзьонга и след това през юли вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника (вр. Еверест е качвал 2 пъти).

През 2017 г. алпинистът успя да стане и първият българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най-високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпинистът Скатов иска да алармира обществеността за опастностите, които глобалното затопляне носи на човечеството. Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и с наградата “Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.

Еко-експедиция Дхаулагири се осъществява с финансовата подкрепа на Генералния Спонсор “Пайп Систем”,
както и на спонсорите: Община Варна, NBS Maritime, Клиника “Ралев Дентал” и магазини “Sport Box” и АLPI.

8-9 октомври:
Приятно прекарано време с Нирмал Пурджа, Серджи Минготе и компания.

4 октомври:

Device Name: SKATOV
Latitude: 28.74689
Longitude: 83.50077
GPS location Date/Time: 10/04/2019 13:06:40 EEST

Message: Pristignah v bazov lager! Vsichko e nared! Blagodarq za podkrepata! Save the planet!

3 октомври:
Device Name: SKATOV
Latitude: 28.69716
Longitude: 83.49218
GPS location Date/Time: 10/03/2019 11:56:34 EEST

Message: Na vurha sum!

2 октомври:
17:18 българско време – начало на атаката към върха.
13:39 българско време – пристигнах в лагер 3.
Днес тръгнах от лагер 2 към лагер 3. Повечето се отказаха. От 40 човека останахме около 10 човека, другите си тръгнаха от експедицията заради времето, всеки ден духа силен вятър и пада нов сняг, всеки божи ден нов сняг и днеска се измъчихме 9 часа от лагер 2 до лагер 3. Дават го утре сутринта вятър около 55 км/ч на върха, но може и да не познаят. Още на 29-ти септември тръгнах от базов лагер, 30-ти и 1-ви направих две нощувки на лагер 2. Ще направя опит да се кача на върха, защото това е последната възможност, оттук нататък няма шанс, после все по-силен ще бъде вятърът. Нагоре няма парапет, парапетът е само до лагер 3 и ще се връзваме един за друг. Стискайте палци!

26 септември:
Здравейте, вчера мина Пуджата. По принцип се прави в началото, преди да се спи във височинните лагери, но ние цяла седмица чакахме Карлос Сория и той като дойде тръгнахме за аклиматизация. Затова вчера проведохме тази церемония с нашата експедиция. Помолихме се на Боговете да ни допуснат и да с върнем живи и здрави.
Следващите няколко дни ще чакаме подходящо време да се качим на върха.

25 септември:
Снимки от аклиматизационните изкачвания до лагер 1 и лагер 2. И на тази експедиция за аклиматизационните изкачвания по височинните лагери използвам мембрана Millet от магазин „Алпи“. Благодаря на магазин „Алпи“ за предоставената мембрана. Оранжевото устройство, закачено с жълт карабинер, е СПОТ устройството, което изпраща местоположението ми.

24 септември:
Слезнах от лагер 2 на базов лагер. Имах желание да се кача и до лагер 3, но духаше силен вятър и валеше много сняг. С това тази аклиматизация приключи. Днес на слизане между лагер 2 и лагер 1 срещнах испанеца Карлос Сория, на 80 г. – един невероятен човек, който доказва, че невъзможни неща няма. Доста добре се движеше.

22 септември:
На лагер 2 съм, 6520 м. В 8 часа сутринта тръгнахме от лагер 1 група от 13 човека в мъгла и пресен сняг до коляното. Освен това е и много студено, -25 градуса.

21 септември:
Поздрави от лагер 1, 5700 м. Днес в 6 часа сутринта тръгнахме от базов лагер, като ни трябваха повече от 9 часа да стигнем до лагер 1, защото трябваше да бием пъртина в пресния сняг. Ако се чувставаме добре, утре продължаваме и към лагер 2.

19 септември:
От вчера 48 часа не спира да вали сняг, на базов лагер има около 50 см нов сняг. Преди това три дни валеше дъжд. Надяваме се следващите дни да спре да вали за да можем да се качим във височинните лагери. От сутринта на всеки два часа чистим палатките от снега. Пуджата ще се състои когато пристигне и последният член на експедицията – Карлос Сория.

15 септември:
Базов лагер Дхаулагири, 4750 м. Следват няколко дни почивка на базов лагер и след това ще започне аклиматизацията във височинните лагери.

14 септември:
Още един ден до базов лагер!

13 септември:
Директно от 2600 м до 4200 м (лагер Яккарта, Yakkarta).

12 септември:
Марфа – оттук започва трекингът към базов лагер Дхаулагири.

11 септември:
Днес от Покхара до Марфа 12 часа по черни пътища в индийски джип. Пътят е пропаднал на едно място и се чака дълго за преминаване. Успяхме да се доберем😉
И много красоти видяхме – връх Дхаулагири, Мачапучаре, безброй водопади и красиви гледки.

10 септември:
Пристигане в Покхара (вторият най-голям град в Непал).
Pokhara

7 септември:
Заминаване от Сливен за Катманду през Доха.