Измина без съмнение една изключително трудна, но и много успешна за мен година. Може би най-успешната до сега в моя живот. Успехите идваха един след друг, след много тежък труд, много лишения и безкрайна отдаденост към каузата ми.

Тази година успях да участвам в 3 експедиции на върхове над 8000 метра или прекарах общо 6 месеца на експедиции над 8000 метра, като успях в рамките на 140 дни да изкача 4 осемхилядника- Кангчендзьонга, 8586м, Гашербрум I, 8080м, Гашербрум II, 8035м и Дхаулагири, 8167м. Само аз си знам какво съм дал от себе си, какво съм преживял и как съм се борил да успея. Признанията не закъсняха, въпреки че в нашата страна, както и по света, трудно се оценява нещо ново, различно и когато си положил неистов труд, а си сам в начинанието си.
Ето и кратко резюме как премина годината ми и какво успях да постигна:

✅ На 15-ти май изкачих третия по височина връх на планетата Кангчендзьонга, 8586м, като от върха слязох директно на базов лагер същият ден или катерих без почивка 42 часа на атаката от Лагер 3 – Лагер 4 – Върха – Базов лагер;
✅ В края на май излезе от печат 5-тата ми поредна книга от поредицата „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх“;
✅ През месец май бях избран за спортист на месеца за Варна;
✅ В началото на юни бях удостоен със званието „Зелена личност“ за 2019 година;
✅ На 12-ти юли изкачих връх Гашербрум I, 8080м, солово и само 6 дни след него отново солово изкачих и Гашербрум II, 8035м, на 18-ти юли; Първи българин изкачил двата върха в един сезон;
✅ През юли станах отново спортист на месеца за Варна;
✅ На 15-ти август получих „Златен знак за заслуги“ от кмета на Варна;
✅ В началото на септември бях награден със „Сребърен сокол“ за изкачването ми на 3 осемхилядника в рамките на 64 дни- национален рекорд;
✅ Учредих фондация „Да спасим планетата- Save the planet;
✅ На 3-ти октомври изкачих връх Дхаулагири, 8167м, от 60 участника само 8 успяхме да стигнем върха, като атаката отне 40 часа катерене без почивка;
✅ Станах първия българин изкачил 4 върха над 8000 метра в една календарна година- национален рекорд;
✅ Подобрих българските национални рекорди за най-бързо изкачване на 3, 4, 5, 7 и 10 върха над 8000 метра;
✅ Станах третия човек в света с изкачени 10 върха над осем хиляди метра за 4 години;
✅ В началото на декември излезе от печат 6-тата ми поред книга „Над 8000 метра. Чо Ою“
✅ През месец декември направих презентации в 12 града на България, където залите бяха препълнени и мотивирах хиляди да водят природосъобразен начин на живот, да пазим заедно природата на планетата, както и че невъзможни неща няма и всичко е постижимо. Проведох и няколко мотивационни лекции за частния бизнес;
✅ На 12-ти декември бях награден за „Най-добър спортист“ на Варна за 2019 година;
✅ На 14-ти декември бях награден с медал за „Особени заслуги“ от БТС;
✅ Получих почетен знак от кмета на гр. Мездра;
✅ Удостоен бях с „Почетно членство“ от ТД Бонония гр. Видин;
✅ Проведох няколко мотивационни срещи с ученици в страната;
✅ Получих толкова много подаръци при всичките ми участия и гостувания из страната, за което Ви благодаря сърдечно;
✅ През годината получих стотици писма от граждани, които ми пишат как съм променил живота им и се чувстват здрави, щастливи и сбъдват мечтите си;

Всичко това постигнах тази година благодарение на спонсорите, дарителите и съпричастните в каузата ми. С най-голяма финансова и морална заслуга е фирма Пайп Систем АД , на които благодаря най-сърдечно.

Другите допринесли и финансирали каузата, на които съм много благодарен са: Валмарк, Община Варна, Община Сливен, Ралев Дентал, NBS Maritime, mypharmacy.bg, Клиника Д-р Емилова, Sportbox, Алпи и всички частни дарители, които са дарявали през цялата година.

Благодаря на моите родители за всеотдайната подкрепа, на сестра ми, на Мария Илиева, на моите приятели- Деян Янчев, Мирослав Маринов, Румен и всички, които се чувстват съпричастни!

Благодаря на всички журналисти, които отразяват дейността ми и бях гост в техните предавания. Благодаря и на издателство Кибеа за издаването на още две мои книги през 2019 година.

Щастлив съм, че успях да постигна дори повече от заплануването. Но много по-щастлив съм, че мотивирам толкова много хората.
Щастлив съм че имах сили да тренирам 180 дни в България, а останалите 180 дни бях на трите ми експедиции над 8000 метра. Може би повечето от Вас, които ме познават, знаят че аз не се катеря за спортни отличия и постижения, а да накарам хората да се замислят за опазването на природата на нашата планета, да водят природосъобразен начин на живот, да спортуват, да намалят консумацията си на животинска храна и да имат отговорно поведение към себе си, към останалите и към света.

За следващата година съм си поставил още по-високи цели, за да покажа че всичко е възможно. Нека България има свой пръв носител на „Хималайската корона“, както и първи човек с нея на растителна диета. За осъществяването на тази цел е нужна много сериозна физическа подготовка, както и финансиране. Ако желаете да бъдете част от тази кауза и да допринесете за осъществяването и, може да подкрепите проекта. В личния ми сайт може да намерите банковите сметки и как можете да дарите средства или да станете спонсори.

Пожелавам на всички светли празници, да мечтаете смело и да сбъдвате мечтите си! Всичко е възможно!
Заедно напред и нагоре към върховете за един по-добър и по-чист свят!
Нека оставим следа след нас и природа за идните поколения!
Save the planet!
Атанас Скатов

Източник: https://www.facebook.com/14×8000