Има хора, които се открояват в тълпата. Това, което ги отличава от другите не са неща като маркови дрехи или скъпи коли, а огънят, който гори в очите им. Онова пламъче, което ще откриете в погледа на откривателя щом покори нов хоризонт; в погледа на изобретателя щом откритието му е завършено; в погледа на художника щом завърши своя шедьовър….и в погледа на новия герой в нашата поредица щом стъпи на Еверест.

Общото между този тип хора с различни професии, възраст и интереси е едно – желанието им да откриват и покоряват нови неща. Те са тези, които променят статуквото и тласкат човешката раса напред като дават вдъхновение на останалите чрез своя пример и доказват на всички, че думата “невъзможно” съществува само на хартия. В следващите редове ще проследите историята на една такава личност – Атанас Скатов, който говори за покоряването на Еверест, за България и бъдещите си цели.

Първо, поздравления за постижението! Ти стана първият веган, който без кислород изкачи и без консумация на животински продукти изкачи Еверест. Kакво е усещането да си направил нещо, което никой досега не е постигал?

–Привет, благодаря! Станах първият веган в света, който изкачи Еверест по северният ръб от Тибет. Ползвах кислород при изкачването. Първоначално исках да пробвам без кислород, но организма ми много отслабна, понеже веганската ми храна изчезна още първият ден на базов лагер и 25 дена съм карал само на ориз, картофи, паста и зеленчуци. Без ядки, плодове, боб, нахут и други растителни протеини. Аз не го правя за да съм първи, просто искам повече хора да имат информация, че може да се живее пълноценно и без месо…или поне с намалени количества животински продукти.

Какви опасности крие едно подобно начинание и какво те мотивира да продължиш когато си горе, високо в планината?

–Опасностите са много. Всеки ден има проблеми за решаване. Първо е важно да се аклиматизираш добре към ниското съдържание на кислород във въздуха. Да не бързаш, търпение е нужно. После трябва да останеш здрав и то в продължение на два месеца. Да няма дори настинки, също така и травми. За мен най-​важно е да останеш психически стабилен и каквото и да се случи да можеш да продължиш напред. Опасностите са много, освен височината и студа, има и цепки в ледниците, които крият огромна заплаха.

Покоряването на най-​високия връх на планетата е само поредна стъпка към изпълнение на крайната ти цел – изкачване на седемте континентални първенци само на плодове и зеленчуци и без кислород. Разкажи ни повече за тази идея – как се зароди тя и какво цели?

–Ами просто реших да спра да ям мляко, сирене яйца и всичко от животни и да видя как ще ми подейства. Месо не ям от 2006 година, а риба от 2009. В края на 2011 взех решение да спра всичко животинско и това стана факт от началото на 2012. А идеята се зароди докато си вървях един ден в планината…

Ти си прекарал известно време в Германия като научен сътрудник и като ръководител в частния бизнес сектор. Какво те накара да се върнеш в България и какво би казал на всички българи, които стоят пред избора да останат или да заминат?

–Аз съм следвал в Берлин, после 3 години и половина писах докторат там. По-​късно се върнах да работя и то на два пъти. Общо съм прекарал над 7 години в Германия. Аз лично се връщам 5 пъти от Германия понеже обичам България и тук ми харесва. Това е личен избор на всеки дали да замине или остане. Тук живота е много тежък и работата е ниско платена, но ние сами сме си виновни до някъде, че избираме такива политици вече 25 години. А пари има много в България, просто не са разпределени правилно. А хората бягат за по-​добре платена работа и по-​висок стандарт на живот. Ако се вдигне тук стандарта, смятам че никой няма да иска да ходи навън.

Какво предстои сега? Кое е следващото голямо предизвикателство, което очаква Атанас Скатов?

–Завършване на проекта със седемте континентални първенци, остават още 3 върха. Стартирах и един нов проект за изкачване на най-​трудния връх на планетата К2, който е и втория по височина след Еверест. Това също се прави за първи път в света от веган! Но всичко зависи от финансирането на проекта. Търся спонсори, които харесват това което правя и могат да помогнат.

Всеки един от нас се опитва да покори свой личен Еверест. Какво би казал на младите българи, за да станат млади успели българи?

–Първо да им пожелая да са здрави, да мечтаят и да сбъдват мечтите си. Всеки да намери своя път в живота, който го прави щастлив и спокоен.

Автор: Венелин Добрев

Източник: Uspelite.bg